Identifikationsguide: Toppslätskivling Skriven av: stonErollEr

I Sverige så har vi ett fåtal Psilocybesvampar som innehåller psilocybin, psilocin och beocystin som aktiva ämnen, därav är dessa oxå narkotikaklassade. Om man äter dessa så begår man sådeles ett ringa narkotikabrott, tänk därför efter mer än en gång innan du ger dig ut och plockar dessa svampar. Jag avsäger mig allt ansvar för ev. brott mot narkotikastrafflagen som detta dokument ev. skulle kunna orsaka. Don't do the crime if you cant do the time.

Denna guide är till för att om man nu har bestämt sig för att plocka och eventuellt förtära dessa svampar ska slippa miss-identifikationer och potentiella förgiftningar.

Först och främst så är Toppslätsskivlingen en av dom mest potenta psilocybeier som finns på våran planet. Mig veterligen så är det endast 2 eller möjligtvis 3 arter som är mer potenta.[2st inom familjen Psilocybe och en inom Panaeolus-släktet.] Dessa finns dock inte i Sverige.

Toppslätskivlingar är ca 4ggr så potenta som Psilocybe Cubensis.[Om man nu har erfarenhet av dessa.] Det som skiljer Toppslätsskivlingar kemiskt ifrån andra psilocybes är att Toppslätsskivlingen INTE innehåller något Psilocin, utan endast psilocybin och beocystin.

Uppmätta värden av aktiva substanser:

0.2-2.4% psilocybin (medel är 1%)
0.2-0.36% baeocystin

Dosering:

0 -> 30st är en lågdos.
30 -> 70st är en medium till stark dos.
70 -> 100st är en stark dos.
100 -> Mycket stark dos.

Läs så mycket ni kan om svamparna och dess effekter innan ni äter dem.

Rekomenderad läsning:

http://www.erowid.org/plants/mushrooms/mushrooms.shtml
http://www.shroomery.org/index/par/7914

Var alltid utvilade och förberedda på effekterna, lura ALDRIG i någon svamp eller tvinga ALDRIG någon att ta dessa.

När det kommer till dosering så är det bättre att ta lite mindre än lite FÖR mycket. [Ni känner ändå av effekterna.] Machodosering är inte bara dumt, utan rent idiotiskt och DU spelar med ditt psykiska välmående som insats, så ta mitt råd på största allvar.

Kom oxå ihåg att psilocybin inte har en "utväxling" som andra ämnen dvs om man tar 2st Ipren så verkar det dubbelt så bra, utan psilocybin har en brant stigande doseringskurva. ex. tar man 50st så är det förvisso dubbelt så många svampar mot 25st men effekten blir mångdubbelt mycket kraftigare.

Däremot är inte Toppslätsskivlingar giftiga/toxiska vilket anges i vissa böker, utan det är pga dess verkan dom klassas som giftiga. Vilket är ganska förståligt om en ovetande person skulle få i sig dessa.

Vart växer då dom små liven frågar ni er?

Jag måste MOT alla sägner säga att dom INTE växer på koskit, dock så växer dom gärna på ängar som är välgödslade med koskit/hästskit och har medelhögt gräs, gärna i tuvor med tätt växande gräs. Hagar, ängar, ev gammla fotbollsplaner är bra tips. [en regel är oftast att; ju högre gräs ju större/längre svampar.]

Finns det vatten i närheten så är det ett stort plus men absolut inte nödvändigt. Det går att hitta tusentals om ni hittar ett bra ställe, gå tillbaka efter 3-4dagar igen och plocka lika mycket till, bara det är fuktigt/har regnat. Kom ihåg att leta i tuvorna, har ni väl hittat en så finns dom där, det gäller bara att hitta dom.

Här är tre bra exempel på Toppslätsskivlingens habitat:

När kan jag hitta dom?

Toppslätsskivlingen är en sk. kallväders-svamp dvs den gillar inte hetta, Jag har personligen hittat Toppisar i mitten av Augusti dock endast ett fåtal, Ifrån mitten till slutet av September till slutet på Oktober tom ännu senare om det inte kommer snö och är relativt milt väder. När temperaturen är +5->15C så är det rätt tid att börja leta toppisar.

Går Toppslätskivlingen att odla?

Ja, den GÅR att odla, dock är det endast ett fåtal i världen som lyckats i artificiell miljö. Mestadels beror det på att det är en kallväders-svamp och på att mycelet behöver vara relativt gammalt för att sätta frukt. Det går dock att sätta ut en kultur och på så sätt få Toppisar att ta sig där man vill ex. i ens egen gräsmatta.

Hur ska jag förvara mina svampar?

Det bästa sättet är att torka svamparna, det gör ni lättast igenom att sprida ut dom färska svamparna på en utvikt tidning i rumstemperatur, har ni en fläkt så låt den blåsa svagt på svamparna. Låt svamparna torka över natten och känn på dom, känns dom lite sega så låt dom ligga en stund till, dom ska vara torra som fnöske. Om du ska spara dem en längre tid så förpacka dem så luft-tätt som möjligt gärna i sk. Ziplock påsar, placera dessa i frysen. Där letar sällan Polisen om du mot förmodan skulle få besök av någon anledning, hittar dom svampen så tror dom att det är matsvamp. Tänk torrt och mörkt gärna svalt vid långtidsförvaring.

Beskrivning av Toppslätskivlingen eller Psilocybe Semilanceata som den heter på Latin:

Hatt: 0.5->2.5cm bred och relativt hög, smal, konisk lite klock-formad med en tydlig "topp",
Med ålder blir underkanten inböjd.
Toppslätsskivlingen är väldigt hygrofan[dvs.. Ändrar färg efter hur god tillgången på vätska är.Detta kan ni se tydligt på bilderna senare.]

Här syns tydligt att Toppslätskivlingen är hygrofan, dvs att färgen skiftar pga tillgång av väta.Observera oxå dom tydliga Topparna på den första bilden:









Skivorna på undersidan är fria[dvs: är ej fästade i foten utan svänger istället upp mot hattköttet.]
dessa skivor är oxå mörka.

Fruktköttet: Väldigt tunnt; blek, blånar lätt om alls vid hantering, med ålder blå eller olivgrön-ton.

Sporavtrycket är mörkt lila/brunt, snudd på svart.

Stammen är 3->15cm lång, väldigt tunn ca 0,3-0,4cm den är jämntjock hela vägen vitaktig eller lite beige till färgen med åldern så får den en blå/grön-aktig rodnad speciellt efter plockning.

Unga svampar har en liten, liten, väldigt tunn hinna mellan hatt och stam, denna försvinner dock ganska så omgående och finns oftast inte synlig när man hittar dessa svampar.

Lukt: Inget speciellt.

Smak: Lite skogig/jordig.

Habitat: Denna art är vitt spridd på Ängsmarker med halvlångt till långt gräs, i de fuktigare delarna av gräsmarker.
Gärna i tätt växande tuvor.


Sporer: Microskopiskt så är dessa 11->14 X 7->9 µm, elliptiska, släta; 4-sporiga basidier,Chrysocystider saknas, Pleurocystider endast få eller helt avsaknade,
Cheilocystider 18->35 X 4,5->8µm, flask-formade med en förlängd hals vilken kan böjas åt båda hållen, ofta förgrenad.

Familj: Strophariaceae genom Agaricales.

Källor: Klippt och skuret lite här och var ifrån böcker, siter och mitt eget huvud.

Hygrofan var det där krångliga ordet, här ser ni det:


Här syns även mycelet som växer på undervegetationen, gammalt gräs i det här fallet:



Samma art fast flera olika storlekar och former:



ca En timmes plockning, detta var ett DÅLIGT år. OBS! använd aldrig plastpåsar vid svampplockning:



Dom kan vara luriga att hitta men kolla i tuvorna noggrant:



Skolboks formen i mitten och sedan lite variationer:



Mer information om toppslätskivlingen och andra svampar finns här!