PSILOCYBE ANVÄNDARHANDLEDNING Översättning från Engelska och tillägg till översättningen: Nomountain.
Ytterligare Redigering (stavning & bortklippta avsnitt, samt extra material): Knarkkorven.

Förord
Detta dokument bygger på stora delar av fritt översatta texter från följande källor:

 • Psilocybe Toxicity Information
 • Shroomery: The Psilocybe Mushroom FAQ Version 2.0, HTML Version
 • Erowid: Psilocybe Mushroom FAQ version 2.0

  I övrigt så rekommenderas att du läser:

 • Set och setting Detta är den viktigaste länken av alla!
 • Hur man hanterar en snetripp
 • Den heliga svampen bok av Psykedeliska
 • The Psychedelic Experience FAQ
 • Shroomery: How to Avoid a Bad Trip

  Kemi

  Dom primära psykoaktiva substanserna i svampsläktet Psilocybe är psilocybin och psilocin. Psilocybin omvandlas till psilocin i kroppen och psilocin anses vara huvudansvarig för dom psykoaktiva effekterna. Den dödliga dosen för psilocybin har i djurförsök uppskattats till 280 mg/kg. Detta motsvarar ca: 1,5 kg torkad eller 15kg färsk Psilocybe cubensis. Risken för att bli beroende är minimal eller icke-existerande. Inga studier har kunnat påvisa någon form av hjärnskador. Psilocybin och psilocin är kemiskt sett närbesläktade med LSD.

  Dosering

  Doseringen varierar signifikant från person till person, art till art och svamp till svamp. I laboratorietester av Psilocybe cyanescens (vilt växande) har den "totala" halten psilocybin/psilocin funnits variera upp till 60%. Rimligtvis borde odlad svamp visa på mindre variationer. Därför ska man alltid starta med en låg dos varje gång man fått tag på en ny omgång svamp och givetvis första gången man tar svamp. Sedan kan man öka dosen efter varje gång tills man hittar den doseringen som man trivs med. Om man vill "boosta" d.v.s. äta mer svamp efter ett tag för att man tycker att effekten blev för svag så bör man göra det ganska tidigt. Gärna innan 2 timmar och absolut senast innan 3 timmar. Det kan tilläggas att om man t.ex. tar 1,5g först och sedan 1,5g efter 2 timmar så blir effekten inte lika stark som att äta 3g på en gång.

  Man brukar gradera en tripp efter en viss skala 1-5. Nivå 1 och 2 brukar rekommenderas för nybörjare. Om man känner sig säker på sin sak, speciellt om man har stiftat bekantskap med cannabis och LSD, så kan man ju hoppa direkt till nivå 3-4.

  Mer info om vad nivåerna innebär.
  Om dosering

  Konsumtion
  När man är redo för en tripp efter ett års meditation i ödemarken så konfronteras man med ett problem - hur ska man få ned något så torrt och illasmakande? Här är några förslag:

  Honung, kryddor, vatten och svampar
  Detta recept är kanske lite sött men döljer smaken bra. Ta ett halvt glas med varmt eller kallt vatten, tre eller fler skedar honung, och beroende på tycke och smak, kryddor som muskotnöt, ingefära eller något annat. Mal svamparna med kryddorna till ett fint pulver, bland allt och svälj.
  Svampkakao
  Skaffa lite kakaobönor/pulver. Mal ned svampen till ett fint pulver. Värm vatten till 40-60 C och häll i kakaopulvret. Om du använder ren kakao utan sötningsmedel så tillsätt socker eller honung.
  Svampte
  Låt den torkade svampen dra i varmt vatten, ca: 60 grader, i fem-tio minuter och drick. Om du inte gillar smaken av svamp så drick bara vattnet (du kommer att förlora en del av effekten men inte alltför mycket). Det kan vara trevligt att smaksätta med starkt te. Varning: Om du låter svamparna ligga i för länge så expanderar dom och förvandlas till äckliga slembollar.
  Varma koppen
  Pulverisera svampen och låt pulvret dra i "varma koppen" några minuter. Enligt D-khan så försvinner svampsmaken helt.
  Tugga och svälj
  Placera svamparna i munnen. Tugga, tugga och svälj.
  Gelatinkapslar
  Om du inte under några omständigheter klarar av svampsmaken så kan man stoppa in dom i gelatinkapslar och svälja.

  Det är också bra att finfördela svampen så mycket som möjligt vilket minimerar magproblem.

  Länkar till fler metoder

  Förberedelser inför resan

  Det finns mycket man kan göra för att försäkra sig om en lyckad resa. Folk pratar ofta om "set och setting". Det är viktigt att förbereda sig för när du väl har lämnat jorden så finns det inte mycket du kan göra.
  Packa
  Börja att packa inför resan flera dagar innan. Ladda din hjärna med allt som du upplever som användbart. Det kan vara trevligt att se naturfilmer, läsa böcker, gå ut och ströva i naturen eller meditera. Försök att bryta den normala cirkeln med arbete och om du är stressad, ta några dagar ledigt från jobbet. Vissa fastar veckan innan, andra bryr sig inte om vad dom äter. I alla fall så är det ett gott råd att fasta t.ex. på dagen om du ska resa på kvällen.
  Lokal och prylar
  Vissa föredrar att sitta hemma och andra föredrar naturen. Det bästa är nog att hyra en stuga som ligger avsides. Om du har bestämt dig för att stanna hemma så lås dörren, koppla ur dörrklockan och telefonen. Skaffa lite trevliga saker att titta på, som färska blommor, affischer eller bilder med vackra motiv eller psykedeliska mönster på. Ballonger och såpbubblor är skojiga, liksom papper och penna. Ett stroboskop kan vara kul. Ljussättningen ska vara dämpad. Musik är så viktigt att det har fått en egen avdelning. Det kan tilläggas att vissa erfarna psykonauter väljer att sitta i ett helt mörkt och tyst rum.
  Reskamrater
  Du bör ha med en eller flera kamrater som du kan lita fullt ut på och som du kan dela dina innersta hemligheter med. Detta är också viktigt efteråt då man har mycket att diskutera. Det går bra att trippa ensam när man är mer erfaren.
  Övrigt
  Välj vida kläder som är lätta att ta på och av. Det är bra att ha extra varma kläder med sig då det är vanligt att man fryser, speciellt om det är kallt ute. Se till att du har tillgång till vätska, även varm sådan. Kanske lite godis men hunger brukar inte vara något problem.

  Musik

  En av dom viktigaste faktorerna för "setting" är musik - speciellt i stadsmiljö kan musik vara nödvändigt för att kamouflera vardagens ljud. Musik kan förändra din föreställningsförmåga på myriader av olika sätt. Musik kan få dig att känna dig tillfreds, lycklig eller ta dig någon annanstans. Den kan också få dig att känna dig ledsen, stirrig eller arg. Därför är det viktigt att göra rätt val av musik. Det finns trippmusik och sedan så finns det trippmusik - det beror på vilket resultat man vill uppnå. En bra riktlinje är att inte välja musik som du upplever som deppig, aggressiv eller allmänt obehaglig då känslor förstärks under trippen. Välj musik som är lugn, inte hetsig eller snabb, inte allt för strukturerad och som stannar i bakgrunden om man känner för det.
  Ambient
  Det finns många band och substilar som trängs under detta namn idag och det är svårt att hitta något som är riktigt ambient bland alla dessa ambient- tekno/dub artister. Bland dom intressantare namnen kan nämnas Ashra Temple, John Cage, Cluster, Brian Eno, Robert Fripp, Steve Hillage, Daniel Lanois, Pink Floyd, David Toop & Max Eastley, Tangerine Dream och Tuu. Vissa musikaffärer placerar dessa bland New Age men dessa är lite mer intressanta och seriösa. På den lättare mer tekno-orienterade sidan av ambient - testa Aphex Twin, James Bernad, FFWD, FSOL, Pete Namlook, The Orb, William Orbit, Seafeel, Sun Elektric eller Terre Thaemlitz.
  Ethno
  Musik från olika kulturer från hela världen och speciellt musik av shamaner eller musik avsedd för en mer religiös eller spirituell upplevelse - shamaner som trummar, aboriginsk didjeridoo eller böner och sång av gregorianska eller buddhistiska munkar. Meditativa musiksamlingar brukar vara perfekt.
  Minimalism
  Speciellt Terry Riley. Steve Reich, Philip Glass och Lamonte Young har alla gjort "psykoakustisk musik", för att använda en term som Brian Eno beskriver sin egen musik med. Riley är speciellt, något bortom denna värld.
  Komplex musik
  Det kan vara kul att under kortare stunder lyssna på musik med stor komplexitet som jazz, där Chick Corea bör nämnas, eller kanske Bachs fugor. Då detta kräver en viss koncentration så är det lämpligt att begränsa lyssnandet till kortare stunder.
  Tystnad
  Antingen fullständig tystnad eller "musiken av moder natur" - den bästa trippmusiken sedan det har funnits människor som trippar. Mönstret av regndroppar som faller kan överträffa all musik som människor kan skapa. Det måste testas, perfekt.

  Tråd på Magiska Molekyler: Sätt ihop din egen psykedeliska superskiva

  Under resan
  När du befinner dig ovanför jordytan är det relativt lätt att glömma att du kan ändra trippens riktning. Syner och tankar kommer och går och allting följer någon konstig och familjär men ändå okänd och gudomlig bana. Det är lätt hänt att man bara ligger och stirrar med gapande mun åt denna föreställning, ungefär som när man tittar på TV. Men det är lätt att ändra trippens bana - förutsatt att du inte glömmer att det är möjligt. Bestäm alltid i förväg vad du vill se och vad du vill göra. En shamanisk resa till undervärlden är godis, som att se framtiden. Vanligtvis så finner varje trippare sin egen väg. Allting är möjligt!

  Och kom ihåg:
  * Du kan inte dö
  * Inget farligt kan hända
  * Du blir normal efter några timmar
  * Kämpa inte emot, följ med
  * Du kan inte flyga :)

  Minuter in i trippen:

  0 Antändning
  Vanligtvis så visar sig dom första effekterna av psiloc[ybin/in] efter 10-20 minuter. Roliga eller konstiga saker poppar upp i sinnet. Man kan känna sig mycket avslappnad eller kanske exalterad. Om man tuggar svamparna i ungefär 10 minuter så tar sig psilocybin och relaterade substanser till hjärnan snabbt, om svamparna sväljs direkt så kan det ta upp till en timme innan effekterna startar.
  20 Acceleration
  Om du får några fysiska symtom så kommer dom nu. Du kan undvika eller i alla fall reducera illamående genom att inte äta så mycket innan trippen och genom att inte röra dig så mycket under denna fas. Andningsövningar kan i vissa fall hjälpa. Att kasta upp är ovanligt men det kan hända. Om du upptäcker att kroppen absolut inte tycker om svampar så kan du ta åksjukepiller före. Men oroa dig inte för mycket, även om du mår dåligt så försvinner känslan efter ett tag.
  40 I luften
  Nu gläntar du på dörren till andarnas värld, ofta är dom första tecknen enkla hallucinationer när man blundar eller i mörker, "färgade blippar" och liknande. Om man skulle behöva gå på toaletten så är det bra att göra detta nu.
  70 Ut ur atmosfären
  Efter en timme så sätter dom mer kraftfulla effekterna in. Man känner sig lite apatisk och sömnig. Dom visuella effekterna är uppenbara som t.ex. mönster på mattor och tapeter börjar flyta, händerna gör spår i luften, skrattattacker, saker och ting börjar andas.
  130 I omloppsbana
  Efter två timmar kommer toppen av upplevelsen. Ofta häpnadsväckande. Tydliga visuella effekter när man blundar, svårigheter med den verbala kommunikationen. Känslor av extas och djup insikt.
  300 Inbromsning
  Verkligheten börjar göra sig gällande och man kanske är sugen på att äta och dricka. Tankarna flyter lätt omkring och det är nu möjligt att prata och resonera. Mycket behagligt.
  360 Landning
  Efter ungefär sex timmar har dom flesta effekterna försvunnit. Man känner sig omtöcknad och helt slut. Ibland kan verkligheten upplevas som mycket tråkig. Det kan vara en bra idé att gå och lägga sig.
  12h Verklighet
  Om du trippade på kvällen och vaknar nu så är oddsen stora att du mår underbart.
  7d "Jet lag"
  Efterglöden av upplevelsen kan vara i allt från ett par dagar till flera veckor; dom insikter du har fått om dig själv och världen kan förändra ditt liv. Emellanåt kan dessa erfarenheter vara negativa och risken finns att du blir deprimerad ett tag eftersom du insett att du har haft fel om något under hela ditt liv, men depressionen blir aldrig extrem och du kommer att bli en mycket bättre person efteråt.

  En generell varning: En av eftereffekterna av psilocybin (och av dom flesta psykedeliska drogerna) är "emotionell fluktuation", alltså saker som gör dig lite glad skapar eufori och omvänt, saker som du inte gillar skapar depression. På sin höjd kan detta skapa ett manodepressivt tillstånd men vanligtvis är fluktuationerna mer positiva än negativa. Hur som helst, detta varar på sin höjd inte längre än en dag eller två, så oroa dig inte över detta.

  Kommentarer angående fysiska bieffekter Förutom risken för illamående i början, vilket försvinner när hallucinationerna börjar, så kan svamparna orsaka fysiska eller psykosomatiska otrevligheter. Du kan känna dig underlig, konstig och få skrämmande fysiska sinnesförnimmelser som flytande skinn eller förvridna kroppsproportioner. Du kan känna att du får problem att andas, du kan känna att du har gjort på dig, du kan känna att du sjunker ner i marken eller in i dig själv. Om du börjar oroa dig för detta så kanske du tror att det finns ormar som kravlar i din mage, att taket ska kollapsa på dig, att stolen du sitter på vill äta upp dig...

  Ingen panik, allt är på låtsas! Först och främst så är effekter av den typen ovanliga men om dom kommer så kan du bli av med dom ganska lätt. Kom bara ihåg, inget händer på riktigt, det är bara din hjärna som spökar för dig. Lär dig att slappna av och fokusera dina tankar på något annat vid tillfällen som dessa. Det kan vara bra att byta musik eller miljö. Det finns en enkel övning som kan vara bra för att hantera dessa situationer:

  Ligg ner i sängen i fullständigt mörker, lyssna på lämplig ond och läskig musik med hörlurar. Meditera eller bara slappna av en stund. Sedan, tänk på något som du har fobi för: ormar, spindlar, skelett, råttor, tornados, jordbävningar eller svampar. Alla har något som dom är irrationellt rädda för. Stirra på en bild med något sådant motiv före. Vid något tillfälle så kommer du med största sannolikhet känna att du tippar över och faller okontrollerat. Föreställ dig att du trillar ned i en bottenlös grop som är fylld av läskiga varelser. Visualisera det. Nu försöker du vrida dina tankar mot någonting annat. Om du klarar detta utan att ta av hörlurarna i en och en halv timme så är du i god psykisk kondition.

  Rekommenderad läsning

  Ett urval: Carlos Castaneda, Philip K. Dick, Timothy Leary, Terence_McKenna, Andrew Weil, Robert Anton Wilson och Aldous Huxley. Peter Stafford's "Psychedelic Encyclopedia" är en klassiker, precis som "Plants of the Gods" av Richard Schultes och Albert Hofmann. Umberto Eco har alltid skrivit väl om sinnet, nästan lika bra som Hermann Hesse. Och för lite attityd - läs Byron. Många av dessa böcker kan köpas från Psykedeliska bokhandeln. LÄNKAR Set och setting Magiska molekylers wiki