MYTER OM PSYKEDELISKA SVAMPAR

Först och främst, läs artikeln från Legaliseringsguiden där uppgifter om skador från svamp och andra psykedeliska droger granskas: Argument mot psykedeliska droger

Myt: Psilocybin förstörs vid 70 grader. Det går inte att koka the på svamp.

Smältpunkten för psilocybin, psilocin och baeocystin ligger mellan 170 och 200 grader. Det är hög värme under lång tid som gör att molekylerna bryts ner. The kokas på en halvtimma och du förlorar högst några procent.

Myt: C-vitamin gör att man kommer ner från en tripp

Myten skapades någon gång på 70-talet i USA och har hållit sig kvar genom diverse legal-hight-skrifter som sprids på internet. Finns ingen egenskap hos C-vitamin som kan ta bort effekten av de aktiva ämnena i svamparna. Snarare kan myten uppstått genom placebo. C-vitamin är mycket surt och tar fokus från andra känsloinputs till just smaken och man får en stunds klarhet som kan bryta en negativ tankeloop eller liknande. Här skulle andra saker fungera lika bra, som att stänga av musiken, andas lite frisk luft eller spola ansiktet med lite kallt vatten.

Myt: Man kan dö av psykedeliska svampar

Inget av dom aktiva ämnena är giftigt i dom små doser (10-50mg totalt) som man får i sig under en tripp även om man ätit ruskigt mycket, och det finns inte heller några andra substanser i svamparna som är farliga. Det är dock inte omöjligt att dö av svamp, säkert har det förekommit något enstaka fall av allergiska reaktioner eller snetrippar som skapat paniktillstånd och hjärtproblem, men för vanliga friska människor är risken att dö minimal.

Myt: Man kan bli beroende av psykedeliska svampar

Toleransuppbyggnaden är så snabb att man inte kan ta svamp flera dagar i rad utan att behöva börja dubbla dosen för varje dag. samtidigt som effekterna får en mindre grad av positiva inslag och fysiska bieffekter och negativa psykiska effekter växer sig starkare. Svamp ger inte en baksmälla eller ett sug efter att ta mera efter att man kommit ner från trippen. Snarare är det ett tillstånd av lugn och harmoni man upplever dagen efteråt. Dessa faktorer gör att svamp inte har någon missbrukspotential.