GIFTIGA OCH/ELLER OÄTLIGA FÖRVÄXLINGSARTER Denna delen av SvampInfo handlar om svampar i Sverige som har vissa likheter med toppslätskivlingen. Likheten är minimal för en tränat öga, men kan vara tillräcklig för att en överentusiastisk nybörjarplockare ska bli villig att riskera sitt liv för att bli hög. :(

OBS! Se även listan med psykoaktiva svampsläkten i Sverige. Där finns fler av vanligaste svamparna som felidentifieras som toppslätskivlingar av nybörjare (men inte är aktiva).

Jag har bara med ett fåtal giftsvampar här. Var medveten om att det kan finnas fler släkten och arter av giftiga svampar som till viss del kan likna toppslätskivlingen. Det finns kort sagt hundratals arter som är små och har brun hatt. Har de desutom vit fot och växer i gräs så är det garanterat att någon pundare från flashback plockar dom...

År efter år ser jag personer posta svampfoton på olika forum tillsammans med frågan "Är detta en toppslätskivling?". Fotona visar allt från grå bläcksvamp till olika sorters brokingar och andra svampar man kan hitta på gräsmarker, men ibland är även en och annan skogssvamp med på fotona. I fallet med olika brokingar (Panaeolus) så har jag all förståelse för att missar i identifieringen begås. De är ganska lika varandra med tanke på färg, form och växtplats. Men som svampplockare måste man känna till fler kännetecken för att kunna göra en korrekt identifiering. Färg och form på hatten, foten och skivorna, storlek, växtplats, osv...

När man som nybörjarplockade är ute och hittar svampar som kan associeras till de där bilderna man såg en gång på det där forumet eller den där hemsidan, då gör viljan att ha plockat rätt svamp att man ignorerar den lilla kritiska rösten som säger att det kan vara fel. Nu säger jag inte att alla personer fungerar på detta sättet, men att några gör det är allvarligt nog för att nämna det här. Det är extra vanligt bland ungdomar.

Äter du giftiga svampar i tillräcklig mängd för att förgiftas så har du tur om det sedan räcker med en längre sjukhusvistelse för att du ska bli frisk igen. I allvarligare fall blir det njurtransplantation, livslång dialysbehandling... eller döden! Låt det inte bli dig, LÄS PÅ OCH ÄT ALDRIG OIDENTIFIERADE SVAMPAR!

NÅGRA VANLIGA ARTER I TOPPSLÄTSKIVLINGENS HABITAT OBS! Kolla listan med psykoaktiva svampsläkten i Sverige. Där finns de vanligaste svamparna i släktena Panaeolus och Deconica som felidentifieras som psilocybinsvampar av nybörjare listade. Exempelvis:

  • Panaeolus papilionaceus
  • Panaeolina foenisecii
  • Stropharia semiglobata

    (OBS! Detta är INTE psykoaktiva arter)

    Se även följande länkar till foton på vanliga förväxlingssläkten:

  • Bolbitius
  • Conocybe
  • Coprinus
  • Coprinellus
  • Deconica
  • Entoloma
  • Hygrocybe
  • Marasmius
  • Mycena
  • Panaeolus
  • Psathyrella

    Några foton:

    Här är en art jag ännu inte hittat en 100% överensstämmande indentifikation för. Eventuellt är det Galerina clavata. Som ni ser växer den väldigt nära toppslätskivlingen (svampen längst till vänster). Orangebruna skivor = fel.

    Galerina clavata?

    Sedan lite varierade obestämda arter som kan förekomma i hagar och på gräsmattor. Conocybe, Coprinus, Entoloma, Galeropsis, Hygrocybe, Inocybe, Marasmius oreades (matsvamp), Mycena, Panaeolus, Psathyrella, etc. (obs, alla är inte representerade nedan eller i ordning)

    Mushrooms
    Mushrooms

    ÖVRIGA ARTER

    Det finns många arter som kan förväxlas av extremt ovana eller ignoranta svampplockare. Här nedan listas några av dom. Observera att det finns många fler...


    Conocybe albipes (Klockhätting)

    Synonym till Conocybe lactea. Den här arten trivs i samma habitat som toppslätskivlingar och har samma storlek och ungefär samma färg på hattens ovansida, så det finns en klar förväxlingsrisk. Är möjligen giftig. Avslöjas av sina orangebruna skivor.

    Google bildsökning
    Mushroom expert


    Klicka för större foto


    Conocybe tenera (Rosthätting)

    Växer på gräs. Är en vanlig art som återfinns i samma habitat som toppslätskivlingen, så det finns en hög förväxlingsrisk. Man hittar ofta den här svampen i hagar och kan växa så nära som några decimeter från äkta toppslätskivlingar. Främsta kännetecknet är att skivorna har en orangebreun färg.

    Google bildsökning
    Läs även vad som står i Erowids guide


    Klicka för större foto

    Conocybe pseudopilosella

    Växer i samma habitat som toppslätskivlingen och kan förväxlas med den. Men denna har bruna skivor. Är misstänkt giftig.
    Google bildsökning
    Foto och identifieringstips


    Conocybe rickeniana

    Växer på gräs. Får en gul hatt och kan möjligen förväxlas som toppisar om man bortser från alla andra egenskaper...
    Google bildsökning
    Foto 1
    Foto 2


    Coprinus atramentarius (Grå bläcksvamp)

    Växer i klungor på gräsmattor ofta i närheten av ruttet trä (kan finnas nerbäddad i marken). Mycket vanlig svamp, finns ofta i trädgården eller vid "dumpningsställen" för växter/jord. Tyvärr är denna och närbesläktade arter dom svampar som brukar felidentifieras som toppslätskivlingar, trots att detta i sammanhanget är en jättemycket större art och har få likheter till form och färg. Ibland tappar man tron om mänskligheten :)

    Flera bläcksvampsarter innehåller coprin, ett antabusliknande ämne som framkallar starkt illamående i kombination med alkohol. Ämnet blockerar nedbrytningen av alkohol och leder till att man får en ansamling av acetaldehyd i blodet. Effekten håller i sig i 6-8 dagar efter att man ätit svampen så en felidentifiering skulle därmed kunna leda till förgiftning.

    Google bildsökning


    Klicka för större foto

    Coprinus disseminatus (Stubbläcksvamp)

    Växer i större antal på stubbar/ruttna träd, ibland även på gräsmark rik på ruttna träbitar. Kan möjligen förväxlas av någon halvblind och svampkåt flashbackare...
    Google bildsökning


    Coprinus friesii

    En liten svamp som kan hittas på gräsmattor och i hagar. Den har vissa likheter med toppslätskivlingen till form och färg (strimmig vit/gul/grå hatt, mörka skivor).

    Google bildsökning


    Klicka för större foto

    Parasola plicatilis (Veckad bläcksvamp)

    Liten svamp som växer på gräs. Jag har hittat denna svampsorten nära riktiga toppslätskivlingar så det finns en förväxlingsrisk.

    Google bildsökning


    Klicka för större foto

    Galerina clavata

    Har likheter med toppslätskivlingen och kan anses vara misstänkt giftig.
    Google bildsökning


    Galerina vittaeformis

    Har likheter med toppslätskivlingen och kan anses vara misstänkt giftig.
    Google bildsökning
    Foto och identifieringstips


    Marasmius alliaceus (Stor lökbrosking)

    En idiot kanske kan ta fel. Växer i skogen. Okänd giftighet.
    Google bildsökning
    Foton


    Marasmius oreades (Nejlikbrosking)

    Detta är ingen giftsvamp, den är faktiskt ätlig och god, men jag tar med den här ändå då den förekommer i toppslätskivlingens habitat och därmed anses oönskad.
    Google bildsökning


    Psathyrella conopilus (Chokladspröding)

    Växer där det finns trä begravt i marken. Finns likheter med toppslätskivling för en amatör. Okänd giftighet.
    Google bildsökning
    Foto
    Fler foton


    Psathyrella hirta (Dunspröding)

    Förmodligen lätt att felidentifiera. Växer på bajs. Okänd giftighet.
    Foto
    Google bildsökning


    Psathyrella multipedata (Knippspröding)

    Växer i knippen och "ser ut som toppisar", en komplett amatör skulle kanske tro att han hittat himmelriket. Okänd giftighet.
    Psathyrella Multipedata


    Hygrocybe irrigata (Grå vaxskivling)

    Växer på gräsmark och har liknande färg på hatten. Okänd giftighet.
    Google bildsökning


    Entoloma mougeotii (Gråblå nopping)

    Växer på gräsmark, blånande färg på foten och har en brun hatt. I övrigt finns det inga likheter med toppslätskivling... Okänd giftighet.
    Google bildsökning


    Entoloma griseocyaneum (Stornopping)

    Växer på gräsmark, kan få en något blånande färg på foten och har en brun hatt. "Score" tänker möjligen nybörjaren... Okänd giftighet.
    Google bildsökning


    Mer information om toppslätskivlingen och andra svampar finns här!