HUR TAR MAN SVAMP? Olika administrationsvägar Psilocybinsvampar har genom alla tider intagits oralt (man äter med andra ord svamparna). Det är oral dosering som vi kommer att fokusera på, men andra vägar in i kroppen kan också vara intressanta att känna till som ren kuriosa:

I Carlos Castanedas böcker beskrivs hur han vid ett tillfälle röker svamp tillsammans med medicinmannen Don Juan. Beskrivningen av den tripp han fick är starkt överdriven eftersom den mer låter som upplevelsen av Salvia divinorum, om det nu ens beskriver en verklig händelse. De effekter man får när man röker svamp är mycket subtila och är enligt de flesta som försökt ett stort slöseri med svamp. Psilocybin och psilocin bryts ner av värmen, röken smakar skit och de effekter man möjligtvis får går över efter några minuter. Se även: Erowids experience vault: Alla rapporter om att röka svamp

Intravenös administrering fungerar om man har tillgång till rent psilocybin, vilket extremt få personer har då det är svårt att extrahera och få tillräckligt rent. Glöm alltså tanken på att skjuta svampstuvning i venerna... I BBC:s serie "The Brain - A Secret History" så fick Dr Michael Mosley rent psilocybin injicerat som en del i en studie av Professor David Nutt. Se hans upplevelse här:

Se även: BBC 2011-01-06: I took magic mushroom drug psilocybin in clinical trial

Skall man äta färsk eller torkad svamp? Det kan vara svårt att planera sina trippar efter skördetillfällena och därför torkar de flesta sina svampar för att spara dom till rätt tillfälle. Färsk svamp håller sig färsk i kylskåpet i max några dagar innan den börjar brytas ner. Om man någon gång ska äta färsk Psilocybe cubensis så kan man ha i minnet att trippen då kommer att bli starkare. Anledningen är att det finns nästan lika mycket psilocin som psilocybin i färsk cubensis. När svamparna torkas oxiderar (förstörs) en stor del av psilocinet och kvar blir bara psilocybinet. Toppslätskivlingar som nästan uteslutande innehåller psilocybin förlorar väldigt lite potens när de torkas. Viktförhållandet mellan torr och färsk svamp är ungefär 1:10, 9/10-delar består av vatten. Med andra ord är 10 gram färsk svamp viktmässigt lika mycket som 1 gram torkad svamp.

Svampen skall torkas där luften kan cirkulera, dvs i öppna rummet och inte tillstängt i en låda. Om cubensis strimlas eller toppslätskivlingar läggs ut på tidningar eller kartonger så torkar den på några få dagar. Därefter skall den förvaras lufttätt och mörkt, för bästa hållbarhet i frysen. Där kan den förvaras utan problem i flera år.


Torkade Psilocybe cubensis

Smaken är ett område som är värt att lägga tid på då många användare upplever den som ett problem. Färska toppslätskivlingar är fysiskt lätta att tugga. Smaken är jordig, lite unket, mustig koängsjord sådär... I torkad form är min personliga åsikt att de smakar sämre, samt att fötterna torkas till hårda pinnar som kan fastna i halsen om sväljs utan att klippas ner till småbitar eller tuggas/löses upp i munnen. Cubensis upplever jag det motsatta förhållandet med. Den färska smakar illa, den torkade smakar godare. Nja, "god" kanske är fel ord att använda i sammanhanget, psilocybinsvampar är inte en delikatess... Många upplever det dessutom som att smaken blir värre med tiden, att den var ok i början och att avsmaken utvecklades. Förmodligen är det en psykisk effekt - man vet vad det smakar och att man "förgiftar sig" och förbereder kroppen på att kväljas. Men som vanligt gäller detta inte för alla, smaken är som baken, vissa tycker svampen smakar gott och har inga problem med att tugga i sig den vare sig rå eller torkad.

TILLREDNING

Ingen tillredning. Den vanligaste metoden för intag är att man helt enkelt tar den torkade svampen, stoppar den i munnen, tuggar och sväljer. Enkelt och effektivt. Men på grund av smaken (det smakar inte hallon) så väljer många andra alternativ.

Svampthe är en lätt metod för att extrahera drogen från själva svampen. Den klipps först i små bitar ner i en kastrull med en kopp vatten som sedan kokas på låg värme i 20-30 minuter. Det ska hellre sjuda än stormkoka. En vanlig missuppfattning är att psilocybinet bryts ner av kokning, men att koka i 20-30 minuter är ingen fara, för att psilocybin/psilocin skall brytas ner krävs det kokning under mycket längre tid. Efter kokningen så filtreras vätskan med svampen genom ett kaffefilter eller liknande och filtret med svampen kramas ut och slängs. De aktiva ämnena finns nu i vattnet. Om man vill så kan man koka ner vätskan tills det bara blir en enda klunk. Fördelen är att man bara behöver dricka en enda klunk, nackdelen är att denna klunken har en mer koncentrerad smak än om den hade varit mer utspädd.

Svampis är nedkokat svampthe som är trögflytande (vakta kastrullen!) som droppas i plastfolie i iskubsformer och fryses. Använd bara tillräckligt för att få en sväljbar form per iskub. Dom kan förvaras ganska länge och när du ska använda dom krossar du bara isen och sväljer den snabbt med juice eller liknande dryck. Minskar kontaktytan med munnen och därmed smaken. Nackdelen är att det är lite svårt att forma klumpar i bra storlek och form.

Maskering av svampsmaken kan göras med exempelvis kakaopulver, honung (så gjorde aztekerna) eller varför inte apelsinjuice eller andra frukt/bärjuicer? Jag tycker det fungerar mycket bra.

För en del räcker det att koka ihop en "varma koppen" tillsammans med klippt/krossad svamp, andra mixar svampen med apelsinjuice eller använder juicen för att skölja rent munnen och svälja ner svampen. Starka smaker döljer svampens eftersmak med gott resultat.

Extrahering med citronjuice. Det ultimata sättet som jag nu föredrar framför alla andra sätt jag genom åren provat är att extrahera de aktiva ämnena i en sur lösning. Det är samtidigt mer en trippförändrare än en smakdöljare. Skaffa en flaska med citronextrakt i flaska eller den sorten som ser ut som en gul citron. Det fungerar även att använda saft från pressade färska citroner. Klipp sönder svampen i småbitar, lägg dom i en kopp. Häll på citronextraktet och hett vatten i en 50/50-mix så det täcker svamparna. Låt koppen stå och dra i 20-30 minuter (för att större delen av de aktiva ämnena ska lösas i det sura vattnet), filtrera sedan bort svamparna och släng dom efter du kramat ur citronvattnet från dom. Den sista urkramningen frigör mycket sporer och annan skit som ger smak, så man kan annars filtrera upp svamparna och använda dom till ett andra syrabad varefter vätskorna kombineras. Sedan kan man slänga svampresterna utan att krama ur dom. Det finns ingen anledning att äta svamparna som man använt till the eller citronjuice.
Den bruna vätskan (eller blå, klara om du inte har kramat ur svampen) du har nu innehåller psilocin. Citronextraktet hjälper till att extrahera de aktiva ämnena ur svampen och dessutom konverteras psilocybinet i den sura lösningen till psilocin, en process som annars hade skett i magen. Metoden som jag beskrivit gör att effekten av svamparna kommer igång snabbare och ruset kan upplevas intensivare än med "vanliga" metoder, dock med kortare total tripplängd. Det finns en myt om att C-vitamin kan användas för att avbryta en tripp, den här metoden är ett av bevisen mot detta. Du kan läsa mer om citronmetoden nedan:
Från The Shroomery: The Lemon Experience...
Från Magiska Molekyler: Intensivare trippar - citronjuice gör det möjligt.

Tabletter med indunstat vattenextrakt. Det är helt enkelt svampthe som kokas ner tills det blir väldigt trögflytande, hälls ut på tallrik där det får stelna/torka. Det är en ganska omständig tillredningsprocess och det är näst intill overkill, men samtidigt en perfekt metod om man har mycket svamp liggande och vill ha en enkel dosering och administrationsmetod. Tabletterna blir väldigt starka och totalt smakfria. Bra om man vill göra kraftiga resor. Läs receptet här. Observera att man kan ersätta citronsyra med askorbinsyra (C-vitamin) vilket t.o.m är bättre (p.g.a sin antioxiderande egenskap så förbättras hållbarheten). Extraktet kan även torkas tills det är på gränsen till oformbart och knådas med fingrarna till tabletter. För att få bort klibbigheten doppas/rullas tabletterna i askorbinsyra (då behöver man inga gelatinkapslar). Bör förvaras i frysen.

Ovan: Gelatinkapslar med svampextrakt

DOSERING Om du inte redan vet hur din kropp och ditt psyke kommer att reagera under påverkan av hallucinogena droger så råder jag dig till att börja med en låg dos. Även om risken att det blir mycket "fel" är relativt liten så finns den ändå där. It's better to be safe than sorry. 1 - 2g P. Cubensis, eller 0.5-0,7g torkade (10 - 20 st) toppslätskivlingar är lagom för första trippen. Den dosen skickar iväg de flesta nybörjare till ungefär level 2, level 3. Vad det innebär kan man läsa på Sidan om svamparnas effekter., det är en låg dos för de flesta, men samtidigt tillräckligt hög för att kunna känna någonting. Och om man nu skulle vara känslig så är det nästan en medeldos, men man slipper obehagliga överaskningar. När du bekantat dig med svampens effekter så kan du vid senare tillfällen efter hand öka dosen tills du hittar en nivå som passar dig. Som ny svampanvändare, glöm inte läsa användarhandledningen.

Kom ihåg att en dublering av dosering ger mer än dubbla effekten eftersom effektkurvan på psilocybin inte är linjär. Den planar dock ut vid en viss dos då man inte längre blir mer påverkad.

Det kan vara bra att veta att effekten av x antal gram skiljer sig från person till person. Jag citerar Paul Stamets här I know of two mycologists who have had abnormal reactions. The first needs only 1-2 grams (dried cubensis). He reacts as though he has had 3-4 times the dose, however. During a recent session, a hike for him was simply getting off the floor. At the other extreme is the woman who did not feel any effects whatsoever at dosage levels exceeding 5 grams (dried). Well-read on the history of psilocybin mushroom use, she had looked forward with great anticipation to the experience and felt cheated that no effects were felt.

Fler visdomsord från samma man: Paul Stamets, in Psilocybin Mushrooms of the World , reports that a "manageable dose" of psilocybin/psilocin would be around 0.25 milligrams per kilogram of body weight (mg/kg) and a high dose to be 0.5 mg/kg. A low dose is probably around 0.125 mg/kg. This translates to low dose to high dose range of 10 mg-40 mg for an 80 kg adult.

Förutom doseringen så kan trippens från en bestämd dos variera i styrka mellan olika tillfällen trots att svampar från samma skörd används. Det beror på en rad faktorer, däribland sinnesstämning, miljö (populärt kallat Set och setting och hur mycket man ätit innan.

För att räkna ut lämpliga svampdoser, se Magiska Molekylers omräkningsformler som innehåller "Den stora svampdoseringskalkylatorn". Den tar hänsyn till vikt, önskad påverkan, allmän tolerans, MAO-hämmare, torkad/färsk svamp m.m. LÄNKAR Tillredning:
Mushroom Recipes The Shroomerys samling med tillagningstips.
Psilocybin and Heat För att döda myten om att psilocybinet bryts ner när man kokar svampen
Mushroom Tea Preparation Från Erowid. Beskriver olika sätt att tillreda svampthe
Smaken av svamp Från Magiska Molekyler. Beskriver smaken och metoder för att maskera den
Svampar - Gram eller antal? Från Magiska Molekyler. Handlar om huruvida man ska gå på antal eller gram när man doserar
Varmrätt på svamp Från Magiska Molekyler. Om att göra en varmrätt med svamp i. Även mycket info om psilocybin bryts ner av kokning eller ej.
Krydda svamparna? Från Magiska Molekyler. Går det att hälla krydda på svampen för att dölja smaken?
Konsumtion igen Från Magiska Molekyler. Fler metoder för att äta svamparna.