Magiska Molekyler > Knarkkorven > Cannabisinfo

Negativa effekter/upplevelser av cannabis.

Psykiska effekter under ruset:

 • Trötthet. När ruset börjar gå över blir många cannabisrökare slöa/trötta. Detta släpper normalt efter några timmar, beroende på hur mycket som rökts och av vilken sort. Vissa sorter ger mer trötthet än andra.
 • Paranoia. En viss grad av paranoia kan förekomma, främst under ruset och hos ovana rökare. Man oroar sig för att bli upptäckt, att polisen lurar bakom varje gathörn etc. Det är mer en effekt från förbudet/stigmatisering än en effekt från drogen. Drogen förstärker rädslorna och nervositeten av att begå ett brott.
 • Försämrat korttidsminne. Man glömmer bort vad man pratar om. Ett korttidsminne på 10 sekunder är inte ovanligt om man rökt mycket. Se legaliseringsguiden
 • Koncentrationssvårigheter. Att sitta och titta på en film och följa handlingen kan vara rätt svårt under tiden man är hög. Risken är stor för utsvävande funderingar kring detaljer man noterar kring handling, scener, skådespelarinsatser, etc. istället för själva handlingen. Samma nedsättning gäller andra uppgifter som kräver koncentration, som att göra läxor om man går i skolan, eller bara i allmänhet ägnar sig åt beräkningar eller andra krävande tankeuppgifter.

Fysiska effekter under ruset:

 • Illamående/Huvudvärk. Främst en orsak av att ha rökt för mycket. Kan bero på minskade blodsockernivåer.
 • Hosta/Astma/Andningssvårigheter. Främst i anslutning till rökningen. Värt att notera är att Astmatiker tycker cannabis fungerar bra för att lindra astmaanfall. Cannabis leder inte till lungcancer.
 • Klumpighet. koordniationsförmågan är lite nedsatt, det är lätt att exempelvis välta en flaska på ett bord, tappa något eller liknande. OBS! Cannabisens klumpighet kan inte på långa vägar liknas vid alkoholens klumpighet som är 100ggr större.
 • Torrhet i munnen. (främst hos nybörjarrökare)
 • Torra ögon, lite blodsprängda. (främst hos nybörjarrökare)
 • Lägre puls, högre blodtryck (kan kännas obehagligt om man redan har problem med blodtrycket)
Negativa fysiska och psykiska effekter som kvarstår i nyktert tillstånd:

 • Trötthet/seghet. De som röker varje dag märker ofta av att de är tröttare/segare än normalt.
 • Försämrat korttidsminne Kan ses som ett faktum, men det debatteras fortfarande om hur mycket försämringen innebär för det vardagliga livet och inlärningsprocessen. Försämringen är inte stor och märks nästan enbart hos storrökare, inte hos personer som röker några gånger i veckan eller mer sällan. Försämringen är inte bestående, den försvinner när personen har varit rökfri i några veckor.
 • Amotivationssyndromet. Brist på vilja och lust att göra någonting "vettigt" istället för att sitta inne och se på TV eller spela dataspel. Amotivationssyndromet är ifrågasatt, se Legaliseringsguiden. Det existerar hos vissa, men långt ifrån alla rökare. Brist på motivation beror främst på vilken person man var innan man började röka. Var man lat då så är man lat nu. Läs även detta från Erowid: Amotivation Syndrome
 • Psykoser/Schizofreni. Omdebatterade psykiska skador vars vetenskapliga grunder är starkt ifrågasatta, se Legaliseringsguiden.

LÄNKAR
Mer information om negativa effekter kan du läsa om i Amerikanska Institute of medicine's studie om cannabis. Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base En bra redogörelse om cannabisens alla negativa effekter. Vad som talar för och emot resultaten av olika forskningar, m.m. Opartisk!

[ Tillbaka till CannabisInfo Index ] [ Om CannabisInfo ]

CannabisInfo garanterar inte att all information är korrekt. Vi uppmanar alla att läsa information från båda sidorna i cannabisfrågan för att bilda sig en egen uppfattning av vad som är lögn, sanning och propaganda.

Om du söker argument eller vill veta vad vetenskapen kommit fram till angående cannabis skadlighet, läs Legaliseringsguiden.

Denna sidan uppdaterades senast: Monday 04 November 2013 04:00.