OLIKA RÖKMETODER

MAPS/CaNORML vaporizer and waterpipe studies visar att vaporizers är bäst ur hälsosynpunkt i en mätning av cannabinoider och thc i rök som gått igenom olika rökverktyg. Efter vaporizern kom den gamla hederliga jointen. Bongar och vattenpipor placerades underst. Att jointar är bättre än bongar kan tyckas vara lite förvånande, men det beror på att en större del cannabinoider än skadliga ämnen (tjära etc.) fastnar i vattnet och på insidan av bongen. Att röken som går genom en bong brukar kännas lenare för halsen var inte med i beräkningen.

Tittar man på omröstningarna på olika svenska webforum så ser man att jointar föredras av flest personer, sedan kommer bong och sedan pipa. Givetvis bör man tänka på att jointar är den vanligaste formen och att flertalet förmodligen aldrig haft en möjlighet att prova en vaporizer.

Joint

Jointar består av ett eller flera rullpapper runt ett lager med marijuana. En blandning av tobak och cannabis kallas spliff. Den här formen är den vanligaste metoden för rökning. Rullpapper finns i många olika storlekar, färger och smaker (!) och går att köpa i närmaste tobaksaffär eller framme vid kassan i många livsmedelsbutiker. Nackdelen med spliffar är att man måste blanda med någonting, exempelvis tobak. Men många verkar ju inte ha något emot detta. Vad jag tycker kan du läsa här Jointen/Spliffen är inte energisnål, mycket godis ryker upp utan att komma till användning.

Här är en bra jointrullar-handbok, och här visar legogubbarna hur det går till.

Pipa

Det behövs väl ingen större förklaring av vad en pipa är? En pipskål med ett nät i samt ett rör (munstycke) som man andas genom. Ett smeknamn för pipa är holk. Majspipor går att köpa för under hundralappen i tobaksaffärer, finns finare som är dyrare. Man kan göra egna pipor också om man inte har tummen mitt i handen. Pipor är oftast gjorda av glas, trä, sten eller metall.

Pipan är enkel att använda. Bara att stoppa i cannabisen, hålla lågen över och suga inåt. :)

Fördelen med pipor är att man kan röka rent hasch i dom, utan tobak eller annat "uppblandningsmaterial". Av alla rökmetoder så är nog pipan den effektivaste. Inget går till spillo om man håller för pipskålen mellan varje inhalering och dämed dödar glöden / hindrar röken från att försvinna.

Bong / Vattenpipa

Att röka ur en bong är en populär metod bland cannabisrökarna. Röken går från pipskålen ner i ett rör som har en öppning under vattnet. När man suger från den övre kammaren skapas ett undertryck och röken sugs genom röret och vattnet som kyler och delvis filtrerar röken.

En bong är den som visas vid sidan om texten här. En vattenpipa är en sådan som man ser alla röka nere i Mellan Östern. Andra namn på dessa är Hookah eller Sisha.

Tips: Om man lägger isbitar i bongen så blir röken så sval och len att den är helt underbar att andas in.

Vaporizer

En vaporizer hettar up cannabisen till ca 200 grader, som är kokpunkten för THC. THC-ångorna kan då inandas utan att man får i sig tjäran, kolmonoxiden och alla de andra skadliga ämnena i röken.

Vaporizer-metoden är dessutom bra på ett annat sätt, man kan känna smaken av det man röker mycket bättre. Enda nackdelen är att vaporizrar inte är så bränslesnåla. Det krävs större mängd för att nå samma nivå som exempelvis piprökning.

LÄNKAR

Bongoland Lär dig göra egna bongar och pipor här!

MAPS/NORML Study Shows Vaporizers Reduce Toxins in Marijuana Smoke
Smoking Cannabis Olika sätt att röka cannabis på
Pipans skötsel. Sköt om dina pipor så håller de längre
Omröstning på Swecan: Vilken rökmetod föredrar du?
Omröstning på Magiska Molekyler: Vilken rökmetod föredrar du?
Magiska Molekyler: Vad är bästa sättet att få i sig cannabis?

KOMMENTARER

Kommentarer från Reefer:

När man har gott om tid och lugn och ro föredrar jag bong. Eftersom jag upplever att bong är det som slår hårdast. Jag menar, vad finns det för anledning att inte bli maximalt stenad?

Bong är dock inget man tar med sig om man ska iväg någonstans. Så vid tillfällen när jag ska röka ute brukar jag ta med mig färdigrullade jointar. De tar lite plats, och ser ut som cigaretter på långt håll. Vill man vara ännu mer hemlig kan man köra Secret Agents istället (dvs. använda vanliga cigaretter som man tömmer ur innehållet på). Nackdelen med joint/agent är att mycket av det goda går förlorat (brinner bort).

Pipa har den fördelen (som någon nämnde tidigare) att man kan röka lite i taget, och sedan släcka glöden utan att något brinner bort. Det är ju även fallet med bong. Små pipor går även att ha med sig ute, men joints är diskretare.

Kommentarer från Avdagata:

1. Du köper cigarettpapper och cigaretter (Cigaretter behöver du endast om du ska röka hasch, marijuana kan du röka rent) i vilken nästan butik som helst, cigarettpappersmärket Rizla passar bäst enligt mig. Om du ska röka marijuana, hoppa till steg 6

2. Rosta tobaken för att bli av med så mycket giftiga ämnen som möjligt ur tobaken, samt för smakens skull. Rosta genom att slicka på cigaretten så den blir blöt, sedan elda runt om tills pappret blivit brunt/svart. Blås sedan lite i filtret så ingen rök kommer ut.

4. Gör sönder cigaretten och häll ut tobaken på bordet. Sedan tar du fram haschet, och eldar lite på det tills det blir mjukt. Nyp av en bit stor som två-tre tändstickshuvuden och smula sönder den tills små bitar.

5. Blanda och knåda ihop haschet och tobaken. Det går även blanda med annat, såsom dragon och te.

6. Ta fram en bit lite styvare papper, och klipp till en bit på ca 4*1.5cm och forma till ett runt filter. Detta kallas en roach och är till för att inte få rökprepareten i munnen medans du röker.

7. Nu till det svåraste, rullningen. Jag brukar börja med att hålla cigarettpappret som ett U, lägga roachen i ena änden och sedan skrapa ner rökpreparatet där i, fortsätta med att långsamt forma alltsammans till en joint. Slicka på pappret, och förslut det. För att få det ännu bättre tar man en penna eller annat spetsigt föremål och packar ihop rökat lite, och sedan pillar i lite till om det får plats. Avsluta med att tvinna änden.

Rök och avnjut sedan en stund i eufori!

Jointrullarguide från seven:

Om vi ska ta och lära oss att rulla seriösa joints då. 8)

Du behöver:

1. Rosta tobaken (enligt keepzirs metod) genom att fukta cigaretten och sedan sakta föra den fram och tillbaka över ljuset tills den har blivit brun/svart. Blås i filtret.

2. Töm cigaretten på tallriken (anledning till varför man använder tallrik är samma som tråden "hur du döljer ditt rökande" - om någon kommer så är det bara att ställa tallriken under soffan, i ett skåp eller vad som helst och allt bevismaterial är temporärt borta). Rör tobaken så lite som möjligt för att inte smula sönder den.

3. Ta ett cigarettpapper och lägg på tallriken, putta upp all tobak på det och lägg åt sidan.

Hasch:

4a. Med pekfingret och tummen gör du ett "OK" tecken (en ring alltså). Lägg aluminiumfolien ovanpå och tryck till lätt för att skapa en "skål". Bryt av så mycket hasch du planerar att ha i jointen och lägg i fördjupningen.

5a. Värm haschet ovanför ljuset tills du känner en lätt-lätt doft av hasch - värm absolut INTE för länge (gissa varför).

6a. Smula sönder haschet (kom ihåg att torka av händerna om du har handsvett - annars fastnar mycket småkorn på fingertopparna) över tobaken som ligger i cigarettpappret.

Marijuana

4b. Sprid ut marijuanat på tallriken och plocka bort frökapslar och "kvistar" (kom ihåg att torka av händerna om du har handsvett - annars fastnar mycket kristaller eller flagor på fingertopparna som innehåller stora mängder TOC).

5b. Strö marijuanat över tobaken. (gå vidare till punkt 7)

7. Rulla ihop jointen och försök att få jointen att ha en diameter på ungefär 5 millimeter på den delen som ligger an mot munnen och att den sedan vid avslutet längst ut ligger dikt klister mot kant. Jointen ska nu se ut som en kon.

8. Ta cigarettpaketet och öppna locket, på insidan finns två flärpar, riv av en sådan och riv bort den triangelformade biten som sitter ovanför vecket. Rulla pappbiten mellan fingrarna fram och tillbaka tills den är mjuk och lätt går att rulla ihop. Ta sedan filtret från cigaretten du "dödade" i punkt 2 och dela rakt av. Ta mittendelen, så du inte får med något ur det yttre skalet av filtret som är hårdare och rulla ihop lätt. Lägg filterbiten i början av pappbiten och rulla ihop den hårt, den ska bara ha en diameter på 3-4 millimeter.

9. Skjut in filtret i jointen och rulla sedan jointen (med fingrarna på filtret) fram och tillbaka så att filtret expanderar och fyller ut hela jointen. Se till att filtret sitter fast relativt bra.

10. Tryck ihop pappret längst ut på jointen och håll jointen vertikalt mellan pekfingret och tummen, vicka snabbt fram och tillbaka på handen (som om du ringer i en liten klocka) så att innehållet packas och jointen får en fin konisk form utan bulor och veck. Var noga med att inte skaka jointen för länge, då packas den för hårt.

Avslut, version 1:

11a. Håll jointen vertikalt med öppningen uppåt, ta en tändsticka eller liknande och öppna upp den så att den är konisk ända ut. Tänd på pappret längst upp och elda ner det till ungefär 2 millimeter ovanför tobaksmixen.

12a. Luta huvudet bakåt och tänd jointen vertikalt. Genom detta sätt så får du en perfekt glöd redan från början och det är bara att pufffa på.

Avslut, version 2:

11b. Tvinna ihop det överblivna pappret längst ut och bit eller klipp sedan av pappret så att den precis hålls ihop.

12b. Tänd som vanligt. Fördelen med denna versionen är att du kan spara jointen i ett cigarettpaket eller liknande om du inte ska röka på sekunden.

Kommentarer från panic:

tjoa, när vi/jag rökte (slutat nu pga olika anledningar) så brukade jag i stort sett bara röka hink när jag var hemma.. aka gravity bong. alla vet nog vad det är i stortsett det finns många olika verisioner av det tom vissa där man kyler röken igenom vattnet fast det brukar inte vi göra.

bara ta en 1.5l flaska(eller 2liters för mera rök 8) kapa bottnet fyll en hink me vatten så vattnet når precis innan den kanten högst upp på flaskor ungefär, sedan om ni har en bättre kopp än folie är att föredra då det inte är så nyttigt o dra ner folie i lungorna, dock har jag ingen bra kopp. så jag kör folie. bara att ta en bit folie o sätt den på toppen på flaskan och gör några hål i den

sedan äre bara att köra.. jag har rökt på många olika sätt.. och det är detta jag gillar mest.. rökte i stort sett bara hink i 2-3månader ett tag. Visst är det fint med vattenbongar osv fast jag har aldrig rökt någon redigt 'fet' förutom en BOOMER och det var OMFG 8)

Här är en video som visar hur man gör.