Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Introduktion

En vaporizer förångar de aktiva ämnena i det du röker, utan att bränna materialet. Du slipper med andra ord den cancerframkallande röken.

En annan fördel är att smaken på det som vaporizeras framträder mycket tydligare än med traditionell rökning.

Jag har tidigare beskrivit 2 portabla vaporizers, men denna är stationär (nåja).


Vapor Deluxe

Uppvärmningen är gjord av en tändare till en bil, som går att köpa lös på ex.vis Biltema (för under 50:-). Snyggare glasburkar än den jag valde att använda går att hitta i livsmedelsbutikerna. Foten är gjord i trä. Du behöver även en 2-ledar-kabel, lite lim och en avbruten radioantenn (eller annat tunt rör) till munstycke. Till sist behövs en strömbrytare och en lysdiod (+ motstånd) för att indikera att vaporizern är påslagen.

Så här gör du

Plocka isär tändaren, förhoppningsvis har du köpt en tändare som går att skruva isär, annars har du nu problem.

Gör ett hål i mitten av locket med en syl. Skruva i en bult från baksidan in i tändarens botten (hålet fanns redan i min tändare). I träfoten skall det borras ett lite större hål i mitten på toppen så att skruvhuvudet inte ska ha fysisk kontakt med träfoten (brandrisk). Nu kan du spika/skruva/limma fast locket på träfoten.


Lätt att montera isär

Gör ett nytt hål med sylen i locket vid sidan av tändaren. Borra rakt ner några centimeter och gör sedan ett hål in från sidan av träfoten som möter det första hålet. Här ska munstycket sitta. Vi ska också ha ett hål i burklocket där kablen ska in. Löd fast kablen. på tändaren är "toppens utsida" den ena polen och delen med skruvhålet den andra polen.

Till sist gör vi ett hål för in-luften. Detta hålet ska sitta så att du lätt kan täcka över det med ett finger, så tänk noga på placeringen!

På utsidan av foten har jag kopplat på en strömbrytare och en indikering i form av en lysdiod i serie med ett motstånd på 2.2kohm.

Tändaren drar 5A vid 12V. Var ska man få tag på strömkällan!?

En batteriladdare för Bil, eller ett löst pc-nätaggregat klarar av att leverera den höga strömmen. Då värms tändmodulen upp på 10 sekunder.

Men när tändaren får 5A blir den lätt _för_ varm för att vara lämlig för vaporizering. Vaporizering sker på en temperatur mellan 200-250 grader, tändaren kan dock bli så varm att den glöder, följden blir att det som ska vaporizeras också börjar glöda, och meningen med vaporizeringen går förlorad. Därför måste du stänga av vaporizern så fort du ser att det börjar ryka. (läs mer om hur jag fixade det längre ner)


Närbild på tändaren


Närbild på strömbrutare och lysdiod

Även en stark batterieliminator (en sån där svart klump man stoppar i vägguttaget) bör fungera om den klarar att leverera >2A, men det kommer att ta längre tid för tändarmodulen att bli varm, om den blir tillräckligt varm, och man riskerar att förstöra batterieliminatorn eftersom man maxbelastar den. (det märker du om den blir jättevarm)

Det absolut bästa är att ha ett variabelt nätaggregat med strömreglering. Dessa brukar kallas labb-aggregat och är ganska dyra. Fördelen är att man kan ställa in maxströmmen för att få perfekt temperatur på tändaren.


Nu är den färdig att användas

Uppdatering 2003-12-14

Efter att jag funderat på olika lösningar för att förhindra att tändaren blir för varm så köpte jag en termostat från Kjell & Company (160 grader NC, 39:-). Men temperaturvärdet på termostaten var tydligen ändå för högt. Trots att jag vid mina experiment lade den direkt mot tändarens rödglödande del så bröts inte kontakten.

Vid ett senare tillfälle tillverkade jag en liten skål av högtalargaller. Förutom syftet (att få en lite större grej att lägga det rökbara i) så finns det numera ingen direktkontakt mellan det rökbara och tändaren. Effekten av detta blir att det rökbara inte längre värms upp till antändningstemperaturen. Vaporiseringen fungerar nu utmärkt, man behöver inte längre vara så nog med att stänga av vid rätt tillfälle.


Oskarpt foto på tändaren med sin nya skål


Ny bild från sidan


Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

Besök även mina andra sidor.

Why drink and drive, when you can smoke and fly?

Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.