Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Puff.... puff... Host! Host!

Det finns det flera olika sorters verktyg (jag kallar det rökverkyg i brist på bättre samlingnamn) man kan röka med. Här listar jag de vanligaste metoderna.

Vattenpipa:

En vattenpipa är pryl där röken passerar vatten innan den når dina lungor. Det finns olika namn på vattenpipor, exempelvis bong och hookah, där skillnaden är man med en bong andas direkt från "kammaren" och en hookah med en slang/ett rör från kammaren, exempel på det sistnämda är de traditionella vattenpipor som är typiska för rökning i arabländerna.

Anledningen till att man använder en vattenpipa är att röken kyls och blir mycket behagligare att inandas... Sådär, nu är den packad och klar. Var fan lade jag tändaren? :)

För och nackdelar:

En vattenpipa
+Kall rök. (Testa att använda isbitar istället för vatten... wow!)
+Lätt att dra stora, feta bloss. Mmm...
+Filterar bort några procent av de skadliga ämnena i röken.
-... och även lite av de aktiva ämnena, som hamnar i vattnet eller på kammarens väggar.
-Ofta för stor för att bära med sig.
-Det bubblande ljudet kan vara för ljudligt om man inte vill störa/väcka uppmärksamhet.

Cigarettform:

Puff puff... host! Cigaretter består av rullpapper runt ett lager med rökbara örter. Det är den vanligaste metoden för rökning. Behöver ingen vidare förklaring. Rullpapper finns i många olika storlekar, färger och smaker (!) och går att köpa i närmaste tobaksaffär eller framme vid kassan i de flesta närköp.
Här är en bra jointrullar-handbok, och här visar legogubbarna hur det går till.

Om man röker vissa starka örter så måste man blanda ut den med en annan ört, eftersom den första örtens volym inte räcker till en cigarett. Detta tycker jag är klart negativt, eftersom förbränning av alla organiska material avger cancerframkallande ämnen. Någonting säger mig att risken att få cancer ökar ju mer organiskt material man röker och är det dessutom tobak som blir utblandningsörten, då borde allas alarmklockor ringa. Nikotin är beroendeframkallande!

Nikotinet kan man få bort genom att rosta tobaken (lägg tobak på aluminiumfolie, elda under aluminiumfoliet eller lägg i ugnen tills tobaken blivit mörk.) OBS! Du får inte bort tjäran och de skadliga gaserna i röken.

För och nackdelar:

Ser ut som en cigarett...
+Lätt att ta med sig, kräver inga andra "verktyg" än en tändare.
-Varm rök.
-Värdefull rök går till spillo mellan blossen.

Pipa:

En pipa är ett rörformat munstycke som i ena änden är vinklad och skålformad. I skålformningen finns oftast ett nät, som hindrar örten från att sugas in i röret, men släpper fortfarande igenom luft/rök. En pipa är oftast gjord av glas, trä, sten eller metall. Röken kyls en aning, men inte lika mycket som en vattenpipa.

För och nackdelar:

Pipor är bra!
+Pipor är lätta att bära med sig.
+Bra metod för att röka högkoncentrerad tobak
-I vissa pipor blir röken varm... Inte bra!

Vaporizer:

En vaporizer hettar upp det rökbara materialet till en temperatur där de aktiva ämnena förångas, utan att det sker någon förbränning. Man undviker med andra ord en stor del av de cancerframkallande ämnena som bildas vid förbränning av organiskt material. En vaporizer kan göras på många sätt, exempelvis av en glödlampa.

För och nackdelar:

Bäst ur hälsosynpunkt!
+ Inga skadliga ämnen i röken.
+Smaken framträder mycket bättre än alla andra rökmetoder
+Ofta lätt att tillverka/använda
+Mycket effektiv. Inga verksamma ämnen går förlorade.

Rengöring av rökverktyg:

Vattenpiporna får en brun kletig beläggning på glaset efter en tids användning, pipor kan bli så fulla med klet att det täpper till röret. Vanligt vatten löser inte upp kletet. Hur får man då bort det?

Den metod jag föredrar är rengöring med alkohol. Vill man inte använda finspriten så kan man använda exempelvis T-röd (97%), som kostar runt 30kr för 1 liter. Häll i en skvätt i bongen, skaka, låt stå någon minut, skaka igen, och använd sedan en gammal tandborste, pensel, lite toapapper eller liknande för att gnugga bort rester som inte löses upp omedelbart av alkoholen. Aceton är ännu effektivare men bör endast användas på pipor i metall, glas eller sten.

För pipor gäller samma sak. Glas och ofärgade metallpipor kan man lägga i ett glas med alkohol. Efter en halvtimma tar man upp dom och kör igenom en piprensare för att få ut kletet som inte har löst upp sig. Träpipor kan man inte doppa i spriten eftersom det dels suger åt sig alkoholen, och dels löser eventuell färg/lack lätt upp sig i alkoholen. Men en piprensare doppad i alkhol som man drar fram och tillbaka i pipmunstycken fungerar utmärkt.

Har man ingen alkohol hemma så går det att få ut kletet på andra sätt. Man kan man använda en bit ståltråd, skruvmejsel, etc för att rensa ett pipmunstycke, om man häller i lite salt så kommer det att fungera som slipmedel. Skölj med varmt vatten, tillsätt mer salt och skrapa med något föremål.

Ättika samt juicen från en pressad citron sägs också ha egenskaper som hjälper till at lösa geggan i piporna. Har man diskmaskin så har jag hört positiva resultat av att köra glasbongen i den, om man häller i lite salt i bongen först.

Nu till annan information... nämligen Q&A (Questions and answers)

Q: Vad röker man i en pipa?
A: Örter, exempelvis tobak och te, som är lagliga att röka. Olagliga droger som kan rökas finns det fler av... Vanligast är cannabis (hasch och marijuana), men det är ju olagligt, så rök därför inte det!

Q: Hur tänder jag en pipa?
A: Du håller lågan ovanför pipskålen och andas in. Då sugs lågan ner och antänder örterna. Suger du för svagt så kommer inte lågan att dras ner, suger du för hårt så drar du ner hela lågan och den slocknar...

Q: En vattenpipa?
A: Läs ovan

Q: En cigarett/joint?
A:Håll lågan mot den yttersta spetset av cigaretten. Sug med munnen ett par gånger i snabb följd för få en bra glöd.

Q: Hur röker jag för att de aktiva ämnena ska verka?
A: Du måste andas ner röken i lungorna, rök därför inte "med munnen" eller halsbloss (= där röken andas ut innan den hunnit ner och absorberats av lungorna.) Kommer det rök när du andas ut så vet du att du inte är 100% effektiv.

Q: Hur djupt ska man andas?
A: Djupa bloss, från läget där du andats ut _all_ luft ur dina lungor, tills dess att du omöjligt kan andas in mera. Detta sätt är det optimala. För att lyckas krävs det sval rök och lagom förhållande luft/rök, samt att du inte drar in för snabbt, för att undvika hostattacker.

Q: När ska jag andas ut?
A: Förlagsvis innan du svimmar... Minst 10 sekunder, så att alla aktiva ämnen absorberas i lungorna och kommer ut i blodet. Över 30 sekunder är onödigt.


Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

Besök även mina andra sidor.

Why drink and drive, when you can smoke and fly?

Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.