Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Hur man gör en Pipskål

Pipskålar av trä

Jag föredrar att göra mina av hårda träslag och då främst nedfallna grenar från exempelvis granar eller tallar. Att göra bra skålar av exempelvis s.k rundstav är inget jag rekomenderar, eftersom det lättare börjar brinna och går sönder eftersom det inte "vuxit upp" med en naturligt rund form. Leta upp en lämplig nedfallen gren som är torr, inte har några sprickor och inte hunnit börja vittra sönder. Skrapa bort barken. Ytan ska vara blank och hård.

1. Låten grenen torka. Såga sedan av lämplig längd och borra ett hål rakt igenom den (på längden) detta hålet ska givetvis ha samma diameter som röret som skålen ska sitta på. 2. Använd sedan ett borr med större dimension och borra halvvägs genom det andra hålet.

Putsa bort skarpa kanter med fil och sandpapper, lacka eller måla om du vill, eller behåll den naturliga träfärgen. Nu behövs bara ett nät för att pipskålen ska bli färdig för användning. Läs längre ner på sidan för att få reda på hur man gör ett nät.


1. Borra litet hål rakt igenom. 2. Borra större hål halvvägs igenom

Pipskålar av gaspatroner

Lustgaspatroner är mycket användbara. Dels innehåller dom gas som framkallar en kortvarig bedövning där ingenting annat än ren lycka existerar, och dels kan patronen användas för att göra pipor och pipskålar. Har man inga lustgaspatroner så fungerar givetvis kolsyrepatroner lika bra.

Borra först upp hålet i toppen och ta bort gummipackningen och metallringen som sitter där (plomberingen som sätts i när patronen tillverkas). Fila lite med en rund fil i hålet för att göra ytan slät och för att få bort eventuella borrspån som inte lossat. Såga sedan av patronen ett par centimeter från toppen (eller den höjd du vill ha på pipskålen). Fila till kanterna och pipskålen är färdig.


Originalpatronen


Exempel på färdig pipskål (nederst) som jag gjorde till U-båten.

Pipskålar av metallrör

Det går även att göra pipskålar av metallrör. Kapa en bit på ca 2cm. Klipp sedan med tång upp små jack i rörbiten, jack-bitarna böjer du (eller slår på med hammare) innåt, så att dom kommer att hålla kvar pipskålen på röret.

Sätt i en bit högtalargaller som nät (eller något annat nät) och du har en bra pipskål.


undersidan t.v, ovansidan t.h

Pipskålar av aluminiumfolie

Detta är budgetvarianten, något man gör i nödfall, för det fungerar inte så bra, ser inte bra ut, och slits ut / förstörs lätt...

Fördelen är att det är lätt att göra. Vik en bit aluminiumfolie några gånger och forma sedan en strut. Vecka och forma lite och pipskålen är klar.

Pipskålar av en aluminiumburk

mr. Soxfield mailade mig ett tips om hur man gör pipskålar:

jag kan tipsa om en väldigt primitiv metod att göra en kopp på. Detta är en metod som bara får användas i värsta nödfall,.

 • Skär ut en cirkel ur en aluminium burk, ca 5cm
 • Lägg cirkeln ovanpå en upp-och-ned vänd PET-kork
 • Placera en upp-och-ned vänd penna i mitten av cikeln och tryck till lite försiktigt så att cirkeln viker sig.
 • Nu är det bara att platta till veket som har uppstått
 • Ta en nål (ganska grov) och gör hål för utsug.

Hoppas att instruktionerna inte blev lika krångliga som själva bygget.

Tipset är ganska bra. Det borde också fungera att skära en skåra mellan mitten och ytterkanten på den runda 5cm-biten, vika till en strut, och få en färdig pipskål.


Hur man gör ett nät

Det finns många sätt att tillverka nät på. Huvudsaken är att materialet inte brinner upp eller avger farliga gaser vid upphettning, att det rökbara materialet inte faller igenom, men fortfarande släpper igenom röken.

Nät från vattenkranar

I vattenkranar så finns det nät som filtrerar bort eventuella partiklar från vattnet och samtidigt får vattnet att rinna ut på ett bra sätt. Skruva bort änden på vattenkranen och ta filtrena. Elda sedan på dem med en tändare för att sterilisera och få bort kalkavlagringar. Dessa nät kan du säkert också köpa hos någon rörmockare, järnaffär, eller liknande om du inte vill ta dom från din vattenkran. Jag har märkt att de senaste modellerna är gjorda i plast, så var noga med att titta efter innan du köper nät.


Nät från en vattenkran

Nät av stål/koppartråd

Ett annat, svårare sätt är att fläta ditt eget nät av någon metalltråd, exempelvis ståltråd eller koppartråd från en kabelstump av lite större dimension (exempelvis en flertrådig 4 mm2). Du behöver inte fläta så noga. Det brukar räcka att vira ihop några 10cm-trådar till en liten boll som man plattar till.


Här sitter ett nät av koppartråd från en kabel i skålen.

Nät av aluminiumfolie

Ta en lämplig bit aluminiumfolie, vik så det blir 2 lager. Gör många små hål med en nål. Färdigt. Men är en dålig lösning.

Nät av högtalargaller

Framför en del små datorhögtalare, högtalare på bärbara radioapparater, etc. så sitter det ett nät i metall. Ta loss nätet och klipp till en lagom stor bit med en plåtsax, avbitartång eller en vanlig sax som du inte är rädd om (klippa i metall gör nämligen saxen slö).


Pipskål till Captain bong. Nätet satt framför en högtalare
Hur man får fast nätet i skålen

Här kommer en guide som beskriver hur man klipper till, formar, och får i en bit högtalargaller i en pipskål av trä.

 • 1. Pipskålen som ska få ett nät
 • 2. Ta fram en bit högtalargaller
 • 3. Klipp till en bit som passar hålet
 • 4. Finklipp med en sax eller avbitartång så det bara är en millimeter bredare än hålet.
 • 5. Med en näbbtång böjer du upp kanterna på gallret så den blir lite skålformad. Fördelen med detta är att det rökbara kommer att samlas i mitten och du undviker problemet med små bitar av röka som lägger sig i kanten av pipskålen och blir svåra att komma åt med tändarlågan. Detta gör även att nätet kommer att glida på plats bättre i nästa steg.

 • 6. Nu gäller det att få nätet att sitta bra i pipskålen (Glöm inte att elda bort och torka av färgresterna från gallret först.) Om pipskålen är gjord i trä så blir detta ganska enkelt eftersom nätet skär sig in lite och fastnar när du trycker ner det. Tryck försiktigt med ex. baksidan på en blyertspenna på mitten av nätet. Det brukar ta några försök innan man får det rätt.. Det viktigaste är att lägga nätet centrerat från början och trycka i mitten, försiktigt. Övning ger färdighet!

  I metallskålar är det svårare att få nätet att sitta kvar, men med lite tålamod och uppfinningsrikedom så lyckas du med det också.


Nät till pipskål i 6 steg.


Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

Besök även mina andra sidor.

Why drink and drive, when you can smoke and fly?

Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.