Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Detta är avdelningen för läsarnas egna byggen. P.g.a lathet och brist på motivation att utveckla denna sidan vidare är det inte längre möjligt att skicka in nya bidrag. /kk


Petbong
av zur

Här är en liten bong jag fixade i ren panik :)

brände ett hål på vardera sida med en torchtändare, körde ner en "reservdel" från en gammal pipa i det större av hålen, och tätade med stearin. på motsatt sida brände jag "lufthålet" för att kunna tillgodogöra sig röken som är kvar i flaskan. väldigt enkelt sak, och det enda som behövs är en 0.5l petflaska, nån form av rör med skål och nät. stearin är långt ifrån optimal som tätning, men det funkar faktiskt bättre än man kan tro. nån form av silikonpasta skulle ju såklart funka mkt bättre. just det, och så eltejpen för att hålla röret i hyfsat upprät riktning. har även borrat många små hål ca 5 cm upp på nederdelen av röret för att få upp röken i mindre bubblor och därmed få bättre kylning. i med vatten, lägg valfri ört i skålen, tänd på och sug.


Lustgaspatronknäckare
av Unkas

Detta behöver du: Bilbaterisyratestare, borr (2-3mm), kork, fint sandpapper, skruv samt ballong.

Borra ett hål rakt igenom korken, skruva därefter in skruven. Fila till dess spets vid behov så att den är vass. Plocka av pipetten & munstycket från baterisyratestaren, vi behöver endast röret. Det har små taggar innuti, vilka kommer utgöra fästet för patronen. Om ert rör inte har dessa taggar, kan ni borra ett hål tvärs igenom och sätta in en skruv. Se dock till att det blir ett "tight fit", gärna med limm, för att förhindra läckage. Det är sällan korken har exakt den diametern vi behöver. För att åtgärda det spänner vi fast skruven i borrmaskinen (när korken är fastskruvad såklart). Håll sandpappret (bör vara fint) mot korken samtidigt som borrmaskinen går på höga varvtal. Svarva på tills korken får exakt den diametern så att den får plats i röret, men sitter där tajt. När allt är klart skall det se ut som på bilden. Håll i röret stadigt, och knacka den i golvet tills skruven penetrerar patronens mynning och det börjar pysa. Taggarna i röret håller patronen på plats, medan gasen passerar förbi då röret e snäppet tjockare än patronen. När det slutat pysa är det bara att plocka av ballongen, som kommer vara fylld med guld i gasform! Inhalera och skratta! Har du tagit god tid på dig att svarva korken noggrant så kommer det inte finnas några läckage! Mackapären kan användas gång på gång utan problem! Lycka till!


En snabb och lättbyggd vaporizer
av Unkas

Välkommna till Unkas guide om att bygga en egen vaporizer. En elektrisk vaporizer e klart bäst, men vill man först prova på hur en vaporizer känns är denna utmärkt för ändamålet. Glödlampsmodellen har funnits ett tag, men den är lite småjobbig att bygga och glaset spricker relativt snabbt. Därför var det dax för lite nyskapande

Du behöver ett provrör (eller vilket glaskärl som helst som liknar ett provrör, det mesta duger), gummi (alt. eltejp), borr, vanlig skruvkork samt sugrör.

Borra 2 hål i korken en bit ifrån varandra i storlek 4-6mm, beroende på sugrörets tjocklek. Sätt därefter in sugröret i det ena hålet. Se till så att det blir en "tight fit". Placera gummit runt rörets mynning så att det blir hyffsat tätt när du sätter på locket. Eltejp duger åsså som tätning.

Hur använder man den då? Jo, finsmula det du vill röka och lägg det i botten av röret. Sätt på locket, tänd ett stearinljus och värm upp bottnet. Det funkar med enbart tändare, men det kommer ta tid och är obekvämt, så använd hellre en fast låga. Elda alldrig direkt på glaset, det blir för varmt och risken för spricka blir påtaglig. Medan du värmer, håll för det ventilationshålet i korken och vänta på att ångorna ska samlas i röret. När du ska inhalera ångorna är det bara att öppna ventialtionshålet och suga försiktigt i sugröret. Upprepa proceduren tills det du röker har förkolnats helt! När du fått in rutinen kommer det gå som smort. Lycka till!


Min bong
av Hangbjork

Detta är en vanligt rör i stål som jag svetsade på en bottenplatta, röret är 50 mm i diameter. Koppen är svarvad i aluminum till 25 mm och röret som den fästs på är 10 mm. Både koppen och röret har en gänga så det är bara att skruva på och av vid behov. En gummitätning håller tätt och fixerar röret i bongen. Sen målade jag den röd, inte det snyggaste målarjobbet men jag hade bråttom och ville bara se till så den inte började rosta. Det är ingen lätt bong att bygga hemma om du inte har en mindre verkstad där en svarv och svets ingår.


Dubbel-bong med PET-flaskor.
av Hasis

Se på bilden, så du kan nog räkna ut hur du bygger en sån dubbel-bong.

Vad du behöver är:

 • Två halv-liter PET flaskor.
 • En lagom stor metallrör som är cirka 5 cm mindre än en halv-liter PET flaska.
 • Två mindre metallrör, den ena ska vara lite längre än den andra.
 • En kopp.
 • Tejp.
Här finns det också en liten förklaring om byggnaden (dessa förklaringar följer efter numren på bilden):

1. Gör en egen kopp av en coca cola burk, eller sno från en gammal pipa. Fästa den på den längsta metallrör.
2. Metallröret ska sitta som det ser ut på bilden, gör en hål på korken av PET flaskan så att hålet passar till röret. Se till att det är helt tät med luft!
3. Ta båda rör och tejpa fast dem mellan två PET flaskor. Mindre röret ska komma från varm vatten, medan den längre kommer från kall vatten. För att kyla röken bättre.
4. Gör en liten hål på flaskan.

Det är en trevlig bong, som jag själv kom på för ett tag sedan. Varm vatten rensar en del gifter i röken (speciellt om du blandar med tobak), sedan åker dem in i det kalla vattnet. För att kyla röken, som hjälper din hals väldigt mycket. Lycka till


The superbong!
av Brittan

Börja med att samla ihop:

 • 2 1.5liters flaskor
 • 1 lite mindre flaska
 • Trägårds vatten slang
 • två koppar
 • tejp/lim eller vad du än vill täta med.

Byggbeskrivning:

 • 1.Gör hål i locken på dom två stora flaskorna så att du kan dra genom runt 30cm vatten slag. som på bilden.
 • 2.Ta sedan och gör ett håll runt 15cm från flaskorna botten (alla 3 flaskor). gör två håll på var sin sidan på lilla falskan men bara ett på dom stora.
 • 3.dra genom vatten slang så att alla flaskor sitter ihop. täta med tjep/lim eller vad du nu använder.
 • 4. gör ett "shorty" håll på den lilla flaskan, plus att du kan göra ett håll i lilla flaskans lock så att du kan dra genom mera vatten slag (innsug)
 • 5. sätt ditt kopparna.
 • 6. and smoke X)==#


Morotspipa
av Nitro

Byggbeskrivning:

  1. Ta en valfri Morot och hugg av den ugenfär på mitten och använd den tjocka delen.

  2.Ta en penna eller något vasst och för ett hål som ungefär är 1cm i diameter en bit in. I detta fall drygt 5cm.

  3. Gör ett lite smalare hål till där man ska lägga grejjenra. ca 1-2 cm ner så det blir luftväg.

  4. Gör toppen där man lägger grejjerna till en kopp så det får plats med med lite röka.

  5. Tryck på Lite Grillfolie och gör några hål så man inte suger i sig allt gräs eller vad man nu ska röka.

  lyx. Skala moroten litegran så att det blir mer ergonomiskt för dina läppar.

  OBS! Använd inte Aluminiumfolie. Det avger läskiga gaser när det upphättas som inte grillfolie gör.


  Kemibong
  av Nerdie3rd
  Detta är då den såkallade kemibongen. Jag har döpt den till det eftersom dom flesta delar av den är "lånade" från skolans kemisal.

  Byggbeskrivning:

  • 1. Nät, kommer från en vattenkran som fanns på en toalett i anslutning till kemisalen. Det ända man behöver är en skiftnyckel för att få loss dom (sitter vanligtvis två i varje kran).
  • 2. Kopp, kommer från en avsågad lustgaspatron. Hade tråkigt en dag så jag ägnade ganska lång tid till att såga och fila till den till rätt storlek och utan vassa kanter. Den enda delen bortsett från hållaren som inte finns tillgänglig i en kemisal.
  • 3. Gummipropp, kommer från en mättermometer som man använder i kemin, den sitter runt termometern och eftersom den är byggd för att tåla höga temperaturer så bränns den inte av koppen. Huvuduppgiften är tätning runt koppen men satt så bra mellan kopp och rör att jag inte behövde svetsa/löda fast dom i varandra.
  • 4. Rör, en föredetta antenn som kommer från en gammal radio på skolan (i kemisalen såklart).
  • 5. T-korsning har jag fått för mig att denna del heter, ingen aning om vad den används till men här får den uppträda som sammakopplare mellan sugröret och glaskulan. Det är för övrigt i denna en stor del av röken samlas. Lånad från kemisalen såklart.
  • 6. Sugrör, också den från kemisalen. Tror att det riktiga namnet är dropp-pip eller nåt liknande och används när man destillerar vätskor. Ser ut och fungerar utmärkt som pipa.
  • 7. Glaskula, kommer likaså från kemisalen. Kommer inte ihåg vad den används för men det lilla röret fungerar alldeles utmärkt som shotgunhål och det är ju ett starkt plus. Jag brukar fylla den med vatten för att kyla ner röken till en behaglig temperatur men det är ingen nödvändighet. Ju mindre vatten det är i desto mer rök kan man dra vid shotgunnen.
  • 8. Hållare, kommer från en gammal burk med vattenpipstobak. sätter denna inom parantes eftersom den inte är nödvändig för att bongen ska fungera. Jag däremot garantera att det är bra mycket skönare att kunna ställa ner bongen när som helst utan att först behöva tömma den på vatten och hålla på.)


  Smokeinator
  av Ruskuludum
  Jag som stollig stoner har nu "uppfunnit" en skitbra diskretpipa. Den ser precis ut som en snusdosa vid första anblick (detta kan bero på att den är gjord av en snusdosa, lite högtalatgaller, en bläckpenna och lite eltejp =)

  Byggbeskrivning:

   Det man behöver är en snusdosa med döinglock (Gustavusdosor rekomenderas), gör hål innanför locket där man sätter dit en bit nät (i detta fall från ett par kassa gamla bordshögtalare), bränner ett passande hål i locket, och trycker ner gallret i den fortfarande smälta plasten på sidorna, så sitter den. Sen tar du av etiketten på sidan av dosen. Gör nu ett hål lika tjockt som det korta plaströret (från t.ex en bläckpenna) och kör in i. Du kan även sätta lite eltejp som du kör röret genom för att få det tätare. Sedan gör du ett litet lufthål under dosan i motsatt ände från suga-in-rök-hålet. Det pratiska är att röret skall vara så kort så att man kan köra in hela i dosan, sätta över etiketten och stänga locket ovanpå locket, och vips så har du en snusdosa igen =)
   Guldfisksbongen
   Av RajRaj
   En underbart trevlig bong som tyvärr inte finns kvar. Den byggdes av en guldfiskskål, ett kastrullunderlägg i kork, en hävertpump från Clas Ohlson, en pipskål samt rör inköpt i Indien samt en del silikon..

   Byggbeskrivning:
   Kastrullunderlägget filades till så att det passade som lock till skålen, hål borrades och pumpens delar fick tjäna som slangar. Allt sattes samman med akvariesilikon. ?Sugslangen? var försedd med backventil och den vita skruvkorken kunde öppnas genom att vrida den ett halvt varv utan att tas bort och användas som ?curb hole? när bongen tömdes på rök. Det fick platts en del i den?
   Vattenpelaren
   Av RajRaj
   När guldfiskbongen gick till de sälla jaktmarkerna genom en olyckshändelse konstruerades denna i panik.

   Byggbeskrivning:
   Röret togs från en sån där bubblande vattenpelare med belysning som var populära för ett antal år sedan. Den blev ganska hög 40 cm eller så. Övriga delar bestod av kvarlevorna från guldfiskbongen. Pipskålen byttes mot en mindre, då rörets volym inte var lika stor som guldfiskskålens. Ett ?curb hole? finns borrat i röret men syns inte på denna enda bild som finns av bygget (som tyvärr inte finns kvar den heller). Den lyste ganska snyggt (syns dock ej på bilden).
   Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

   Besök även mina andra sidor.

   Why drink and drive, when you can smoke and fly?

   Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.