Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Introduktion

Rökning skapar som bekant en doft, som av vissa personer anses vara jobbig.

Det finns ett sätt att få bort rökpartiklar från luften. Man tillsätter negativa joner som binder sig till partiklarna i luften som är positivt uppladdade. Resultatet blir att partiklarna faller till marken. En jonisator skapar dessa negativa joner genom en spänning på 6000-7000 volt. Man får en rejäl stöt om man råkar nudda den när den är igång... (ja, jag har prövat)

Är spänningen ännu högre så bildas förutom de negativa jonerna även ozon. Ozon är effektivare än negativa joner när det gäller att ta bort gasmolekyler (lukt). Ozon är skadligt i större mängder. Märker du av smärtor i bröstet, irriterade andningsvägar, hosta eller kliande ögon - stäng av jonisatorn!

Dammpartiklar kommer att samlas i ett lager runt jonisator, rengör ibland, men stäng av jonistorn en halvtimma innan, kondensatorn kommer nämligen fortfarande att vara uppladdad och kan ge en stöt.

OBS! Denna jonisatorn är dålig på att få bort växtdofter, då behöver man en ozongenerator.

Länkar till mer information:

Overgrow GrowFAQ : Odor control

Overgrow GrowFAQ: What are the dangers of ozone?

De vanligaste frågorna om Zestron negativa jongeneratorer/FAQ

Make an ioniser

Make some ozone.


Så här gör du

Byggsatsen köper du från Kjell & Company. Kjell & Company - 87137 KEMO jonisator B137. Kostar endast 89:- . Om du inte har några kunskaper om elektronik eller lödning så finns det färdiga jonisatorer att köpa från andra företag, men de är betydligt dyrare.

Med byggsatsen så följer det även med, förutom beskrivningen av byggsatsen och hur du bygger, en liten guide där de vanligaste elektronikkomponenterna förklaras. Bra!

När du lött på alla komponenterna på kretskortet och dubbelkollat att alla komponenter sitter rätt (det är lätt att exempelvis vända en diod fel) så kopplar du in bygget till en strömkälla mellan 9 och 12 volt. Ett svagt pysande ska höras från jonisatorn. Pysandet kommer från ozonet som bildas. Om det inte pyser, pröva att vrida lite på trimpotensiometern. Pyser det nu? Om inte, kontrollera att alla komponenter sitter rätt.

Någonstans har jag läst att ozon är tyngre än luft, därför har jag placerat en fläkt på träplattan där kortet är fastskruvat. Meningen är att ozonet då ska spridas i rummet.

Jonisatorn gör inga underverk, men jag tycker att den tar bort en stor del av röklukten. Stora rum kräver flera stycken jonisatorer.

OBS! Jonisatorn fungerar inte för att ta bort odlingslukt!


Så här ser kretskortet ut.


En vanlig 12v DC batterieliminator passar bra för att driva fläkt och jonisator.


Monterad på träbit tillsammans med en 60mm-fläkt.


Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

Besök även mina andra sidor.

Why drink and drive, when you can smoke and fly?

Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.