Index
Information om rökverktyg
Pipskålar och nät
Läsarnas egna byggen

Nu ska vi lära oss att göra rökverktyg med tillverkningstid på ca 5 minuter. Ibland är det bra att veta hur man lätt och snabbt tillverkar något som ändå fungerar bra. Gravity-bongen är exempelvis ett rökverktyg som kan få även den vane rökaren att gå ner på knä. :)

Jag har inga foton på dessa verktyg eftersom jag inte använder dom så ofta, därför ritade jag några små bilder.

Gravitybong (a.k.a Hinken)
PET-flaskan
Pringels-Bazookan
Burkpipan
Pennpipan
Fruktpipor
Glaset
Cigarettpaketet

GravityBong.

Ja, vad är då detta för någonting? Jo en bong som skickar dig till yttre rymden om du använder rätt bränsle... Det har dock ingenting med gravitation att göra, även om namnet påstår det. Det hela handlar om att skapa ett vakuum som suger i sig luft genom en skål. Metoden brukar på svenska kallas "hinken". (Det handlar mao inte om gravitation, det är bara ett namn som hängt med)

En enkel design är PET-modellen. Man tar en 1.5l eller en 2l PET-flaska, jag skulle själv välja den med större volym.

Skär bort botten av flaskan, Nu ska du ha en flaska med ett litet hål i ena ändan och ett stor hål i andra. Gör hål i korken till flaskan och stoppa dit en skål, exempelvis den från saltkaret, captain bong, pipemaster 3, 33cl coldsmoke, etc.. Eller så tillverkar du en skål av aluminiumfolie. Nu är rökverktyget färdigt. Men hur används det?

Här är en video som visar hur man gör.

Sänk ner PET-flaskan i en 10l-hink, skruva på korven unegefär ett varv på flaskan och håll din tändarlåga över skålen. Höj sakta upp hinken... Nu ska hela flaskan fyllas med rök. Om du nu vill bli kalasbäng så har du dragit supersakta och fått en flaska fylld med härlig rök. Du skruvar då av korken och sätter flaskan till munnen. (Andas ut först) Sänk ner flaskan till botten av hinken och låt lugnorna fyllas av rök. HÅLL ANDAN!

Nu slutar denna guiden, om du fortfarande håller andan så har du säkert antingen hostat som en gris eller lyckats uthärda. Hursomhelst så har du köpt dig en flygbiljett till Evigheten.

Välkommen. Du sitter på Knarkkorven Airways. Vi ska flyga ut från kosmos i en hastighet du kommer att gilla. Spänn fast säkerthetsbältena. Kom ihåg att rökning ombord är tillåten.

Här en alternativ metod från Trumman som inte kräver en hink, men man måste stå vid diskbänken eller badkaret istället:

1) Samma kork-kopp som i hinken, men man skär bara ett hål (1cm dia) i botten på flaskan.
2) Håll för hålet. Fyll med vatten.
3) Sätt på kork-koppen och tänd medans man släpper hålet. Vattnet rinner ut och suger ur luften ur flaskan, som då fylls med rök.
4) Ta bort kork-koppen. Använd lillhålet som kick och BOOM!

PET-flaskan.

När man så är färdig med gravitybongen så kan man ge sig på den gamla vanliga hederliga bongen som man gör av en PET-flaska, storlek eller modell spelar ingen roll.

Du går ett litet hål ungefär 1/3 upp flaskan. Hålet ska vara tillräckligt stort för att ett 10-15cm långt metallrör ska kunna sticka upp ungefär 25-33% över flaskans botten. Röret kan i nödfall göras av en isärplockad kulspetspenna, men jag rekomenderar något som inte ger ifrån sig giftiga gaser vid upphettning...

Nog med tekniska förklaringar, stick i röret och sätt på en skål, gör den av aluminiumfolie om du inte har någon. Fyll sedan upp vatten så ytan hamnar 4-5 cm under skålen...

Här är en video som visar hur man gör.

Håll flaskan mot munnen och andas in samtidigt som du håller tändaren över skålen. blublublublub. Om du inte hörde ett bubblande ord och hade svårigheter att andas in så kanske du glömde skruva bort korken... :) Konsultera en nykter person angående möjligheterna att skruva bort korken som tillhör bongen, eller skit i allt och bara softa... hehe.

Pringels-Bazookan!

Du behöver ett paket med Pringels-chips och en pipskål. Gör ett hål i änden av röret, det ska vara lite mindre än toppen av ditt pekfinger eftersom du ska använda pekfingret för att hålla för hålet när du röker. Sedan gör du ett hål på långsidan av röret i samma ände som du gjorde pekfingerhålet. Tryck ner skålen i detta hålet.

Ta bort locket och sätt röret till munnen. Håll för det lilla hålet i andra änden och börja rök. När lungorna näst intill fulla så tar du bort fingret och fortsätter andas, då får du i dig röken som finns kvar i röret...

Denna metoden är inte så effektiv om man ser på mängd som behöver rökas för att bli påverkad, men man kan å andra sidan ta djupa fina hits som framkallar härliga hostanfall...

Extra bonus: Efter du rökt så kan du äta upp de nyrökta chipsen. :)

Burkpipan.

Här är förmodligen en av de enklaste piporna som går att tillverka. Du behöver bara en tom öl/läskburk och en nål eller annat spetsigt föremål.

Gör en buckla på burkens sida, ganska nära botten. Innan du gör bucklan så kan det vara en fördel att skrapa bort färgen med ex.vis en kniv. I bucklan sticker du flera små hål med nålen. I burkens botten gör du ett lite större hål (i en storlek så att du kan hålla för det med ditt finger.) Anledningen till detta hålet förklarade jag nyss. (Pringels-Bazookan.)

Pennpipan.

Men om vi är riktigt desperata då? Kanske kom över något rökbart och har glömt ta med pipa? Vad kan jag göra av det jag har i fickan?

Kanske har du kulspetspenna och en bit aluminumfolie? Skruva isär pennan och ta bort alla delarna, nu har du ett bir rör som passar som munstycke.

Nu kommer jag att tänka på 2 olika sorters pipor man kan göra. Antingen en med skedformad skål folie eller en med trattskål av folie. Nedan syns en bild som förklarar hur det ska se ut.

Vik och forma folien till något av ovanstående, tryck i foliet i pennan och börja rök!

OBS! Plasten i kulspetspennor innehåller giftiga ämnen som frigörs vid uppvärmning och hamnar i dina lungor. Inte bra!!

Fruktpipor

Detta är en väl beprövad metod som kan vara bra och kul ibland. Du behöver en frukt, exempelvis ett äpple eller päron som borde fungera bäst. Apelsiner och bananer är för vattniga/kletiga för att fungera perfekt.

Gör ett hål igenom frukten, hålet ska helst inte vara rakt, gärna en vinkel på 90 grader så att pipskålen som du senare sätter i det ena hålet pekar uppåt, samtidigt som du kan hålla det andra hålet mot munnen utan att du behöver vrida och vinkla huvudet för att det rökbara materialet inte ska ramla ut.

Pipskålen kan du göra på många olika sätt. Det enklaste är att ta en bit aluminiumfolie som du viker till en liten kupa och sedan sticker några hål i, eller så tar du och gör en skål av en avsågad lustgaspatron, eller så gör du något helt annat som fungerar lika bra. Lycka till!

Det går även att göra pipor av morötter. Gör hål med ex.vis en penna eller borr rakt igenom moroten (på längden). Låt sedan moroten torka, detta tar några dagar om man inte snabbar upp processen med en ugn. När moroten är torr ska man fixa pipskålen. Om man inte har en riktig skål så kan man antingen göra en av aluminiumfolie (se ovan), annars borrar man en urgröpning i ena ändan av moroten. Sedan tar man en nål och gör ett 10-tal små hål i urgröpningen. Problemet med detta sättet är att du kommer att få andas in rökt morot några gånger tills pipan är inrökt, det är inte gott...

Glaset

Detta är ett ganska ovanligt röksätt som jag stötte på förra året. Du behöver ett glas, en nål och lite häftmassa eller ett tuggummi.

Börja med att ställa in det tomma glaset i frysen i några minuter, under tiden tar du en bit brunt rökbart ämne och trycker fast den på nålen. Sätt fast nålen lodrätt med hjälp av häftmassa/tuggummi. Elda på det rökbara så att det börjar glöda ordentligt, sätt sedan över glaset. När glaset är rökfyllt så lyfter du glaset lite och andas in. Detta momentet är mycket lättare om du har glaset precis vid kanten av bordet!

Cigarettpaketet

Trumman tipsar om hur man kan göra en pipa av foliet från ett paket med cigaretter:

1) Ta ur folien försiktigt (passa på klistret så det inte river ett hål) ur ett cigg-paket, stryk ut det plant mot ett bord.
2) Ta loss plastfolien runt paketet och gör en bred remsa av det.
3) Rulla folien (silvret innåt) till ett lagom tjockt rör eller kona.
4) Linda plastfolien runt ganska tight, lämna ena sidan av folieröret fri från plats (det som ska bli koppen).
5) Elda försiktigt på plastfolien så den krymper ihop och håller ihop röret.
6) Stick in ett finger i den oplastade änden av röret och böj till en kopp.
7) Platta till "suget" lite och vill man, kan man göra en snitsig böj. Vill man, men det är sällan nödvändigt, KAN man göra ett filter till suget av en bit av ciggpaketet.
9) Fyll med det goda, och njut.

Nåja, det smakar inte helt fint men funkar prima som en nödlösning och har räddat många panikstunder.


Kom ihåg: Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för olika designer på pipor. Använd vad du har till hands!
Alla synpunkter och kommentarer hänvisas till privata meddelanden i Magiska Molekylers Forum.

Besök även mina andra sidor.

Why drink and drive, when you can smoke and fly?

Denna sidan uppdaterades senast: Friday 11 September 2009 16:12.